otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Аква Калиде

Акве Калиде, което буквално от латински означава „при горещите води“, е древен град на територията на днешен Бургас. Намира се на територията на кварталите Ветрен и Банево. Споменава се още с имената Терма и Термопол. Днес като негов наследник са минералните бани в квартала Ветрен. Има исторически данни, че тези древни бани са посещавани от Филип Македонски, императорите Юстиниян и Константин Погонат, от Хан Тервел и по-късно от Сюлейман Великолепни.

Първите бани край Бургас до светилището на Трите нимфи са построени по времето, когато Римската империя завладява земите на траките през средата на I век. По време на император Траян Анхиало и превърнат в административен център на района и са направени обществени бани, което по онова време се смята за символ на просперитет и развитието на даден град. По същото време е направен и римският път Виа Понтика, който свързва Марцианопол, Анхиало и Адрианопол. В баните е изградена специална секция, която се нарича Акве Калиде или лековита вода.  От там идва и първото име на града.

По-късно по времето на император Семтимий Север при селището се организират специални тържества и игри, които се наричали „Акве калиде“. Първото описание, което е намерено от историците, е от историк Йордан от VI век. В своята „Римска история“ описва нападенията на готите над Западното Черноморско крайбрежие. Тогава те опожаряват Анхиало и спират до Аква калиде. По-късно баните са отново построени, а по времето на Юстиниан са направени и крепостни стени.

През Средновековието градът с лековитите води се нарича Терма или Термопол от гръцкото „топъл“ и „град“. През 708 година българският Хан Тервел нанася голямо поражение на император Юстиниан II при Анхиало. Така границите на България се разширяват и Терма влиза в пределите на страната. Постепенно градът се разраства, а баните продължават да изпълняват своята функция. През 1093 година Алексий Комнин оставя в Термопол отряд, който да прани източните старопланински проходи.

След създаването на Латинската империя цар Калоян води последователни битки и пленява император Балдуин Фландърски и го отвежда в столицата Търново. Братът на Болдуин Анри Фландърски поема на поход срещу българите и успява да превземе Термопол. Заповядва да бъде изгорен и след това Термопол повече никога не е възстановен. Баните за възобновени, но не и градът, но славата му остава и до днес.

След повече от 350 години султан Сюлейман Великолвпни лекува своята подагра в баните и дори построява нова баня, която и до днес се пази. Селището се нарича Лъджа, което на турски означава „горещ минерален извор“.

След Освобождението баните вече се наричат Айтоски бани, защото влизат в Айтоската околия. Постепенно землището на древния град Аква Калиде е заселен с бежанци от Одринска Тракия. През 1900 година баните минават към град Бургас, но се наричат село Банево чак до 1980 година, когато получават името Бургаски минерални бани. През 2009 година село Банево е присъединено към града.

През 2008 година започват много мащабни археологически разкопки, който са на площ от 3800 квадратни метра и разкриват древните терми, северната порта и част от старата крепостна стена, която е дебела цели 5 метра. През 2011 официално древният град Аква Калиде- Термопол е обявен за резерват и е под защитата на държавата. Следващата година са направени нови реставрационни дейности с цел запазване и консервиране на този прекрасен комплекс. 

Официалното откриване на музейния комплекс към Аква Калиде- Термопол е през 2015 година. В него влиза банята на султан Сюлейман Великолепни, чешмите с минерална вода, сцена над разкопките и невероятна мултимедийна програма.

Комплексът разполага също с многофункционална сграда с кафене, магазин за сувенири и детски кът. Цялото околно пространство е благоустроено и превърнато в приятно място за отдих с много зеленина, паркова мебел и фонтани. Помислено е за хората, изповядващи здравословен начин на живот - създадени са възможности за спорт на открито. Тенис на маса, бадминтон или футбол на малки вратички, всеки посетител може да избере предпочитаното от него спортно забавление. Всички съоръжения са напълно безплатни.

Рейтинг

Телефон

+359 882 00 41 26

Адрес

кв. Ветрен, гр. Бургас

Уебсайт

http://www.aquae-calidae.com

Цена

01.10 – 31.05 / 01.06 – 30.09:
Възрастни: 4 / 6 лв.
Учащи и пенсионери: 2 / 3 лв.
Деца 3-7 г.: 1 / 1,50 лв.
Деца дп 3 г. и хора с увреждания: безплатно

Цената включва посещение на Музейна експозиция „Банята на Сюлейман Великолепни” с 3D прожекция.

Работно време

Понеделник - Неделя
10:00 - 17:00 часа

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki