otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Аквариум Варна

Варненският аквариум е атракция в морската столица Варна и същевременно база на Института по рибни ресурси от Селскостопанската академия. Научната работа е в областите хидробиология (хидрохимия, морска микробиология, фитопланктон, зоопланктон) и ихтиология.

Сградата е построена между 1906-1911 г. Заради войните в началото на ХХ век обаче откриването на аквариума се забавя. След края на Първата световна война през 1918 г. зданието е било използвано последователно от войскови части до 1920 г., от Машинното училище до 1922 г. и от Рибарското училище до 1930 г.

На 17 юли 1932 г. Цар Борис III открива официално Морската биологична станция. На тази дата се чества и годишнина от създаването на варненския аквариум. На 21 януари 1954 г. се създава Научноизследователски институт по рибарство и рибна промишленост, който обединява Морската биологична станция с аквариум и Ихтиологичната станция в Созопол.

Живата експозиция на Аквариума обхваща представители на всички групи, които съставят фауната на Черно море. Най-много са видовете от средиземноморския комплекс, проникнали през Босфора. Чермоморската рибна фауна обхваща около 140 вида, от които важно стопанско значение имат трицоната, сафридът, скумрията, паламудът, калканът, карагьозът, хамсията, кефаловите риби, попчетата и др.

Експозицитя представя и много видове сладководни риби и някои екзотични представители. В другите 2 експозиционни зали могат да се видят препарирани представители от Световния океан, да се проследи миграцията на рибите, нагледно да се разгледа хранителната верига в морските води, структурата и особеностите на Черно море. Интересни са многобройните видове рапани, миди, водорасли и микроорганизми.

Библиотеката разполага със повече от 30 000 научни и специализирани книги, учебници, периодични издания в областа на морската биология, хидрохимия, океанография, ихтиология, рибарство и рибна индустрия, марикултури, акваристика и др. Библиотеката пази уникални стари книги и карти, публикувани през 19 век.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.ifrvarna.com
Facebook: https://facebook.com/aquariumvarna
Институт по Рибни Ресурси (ИРР) - Телефон: 052/ 63 20 66; 052/ 63 20 65;
“Аквариум Варна” - Телефон: 052/ 63 20 66; 0879 473 275;

Лятно работно време от юни до септември - 09:00-19:00ч., без почивен ден.
Зимно работно време от октомври до май - 09:00-17:00ч. с почивен ден - понеделник

Цена на билет:
възрастни - 4 лв
ученици от 7 до 18 години - 2 лв.
деца от 3 до 6 години - 1 лв.
Беседа на български език - 12 лв; на чужд език - 24 лв;

Екстри

  • WC

  • Food

  • Drinks

Маршрути

Град Варна, бул. "Приморски" 4 - в южния край на Морската градина.

Паркинг

Няма обособен паркинг - сградата е заобиколена от паркови алеи. Бул. "Приморски" е забранен за паркинг и престой.