otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Аладжа манастир "Света Троица"

Аладжа манастир възниква около 12 век. Пещерите му обаче са обитавани още през ранно византийската епоха и от тогава датират първите археологически материали намерени там – монети и няколко керамични парчета.

Понастоящем Аладжа манастир е нефункциониращ,без монаси и превърнат в паметник на културата и музей. Заради срутвания и слагания сегашния вид на манастира е по-различен от първоначалния. Днес могат да се различат останките на 20-на помещения и 3 църкви, разположени на две нива, свързани помежду си със стълбища изсечени в скалите.

Най-обширното църковно помещение (манастирската църква) се намира на вторият етаж и е почти изцяло изсечено в скалата. Абсидата й представлявала плоска сводеста нисша, рамкирана от колонки, които някога са били обвързани чрез арки с други две колонки, разположени откъм наоса. По този начин се е оформял каменен балдахин над изсечения също в скалния масив свети престол. Останалите два параклиси в Аладжа манастир са разположени в дъното на всеки от етажите. От тях най-добре се е съхранил този на последното ниво.

Рейтинг

Телефон

+359 52 355 460
+359 887 841 492

Мейл

info@aladjaperformance.com
kinov_aladja@yahoo.com

Цена

Възрастни - 5 лв.
Възрастни в група (над 10 човека) - 3 лв.
Деца (7-16г.) - 2 лв.

Работно време

Май – Октомври: 9.00 – 22.00 ч.
Без почивен ден
Ноември – Април: 9.00 – 17.00 ч.
Почивен дни: Неделя и Понеделник

Екстри

  • Parking

Маршрути

Аладжа манастир се намира се на 2 км. от морския курорт Златни пясъци и на 10 км. северно от Варна.

Отбивката за Аладжа манастир е малко преди Златни пясъци и се стига лесно с кола или автобус.