otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Алински манастир "Св. Спас"

Алинският манастир е възникнал през 16 -17 век и в годините на ранното Възраждане е бил книжовен център от местно значение. Самото селище Алино, на което е кръстен манастира се споменава в османски документи от 1576г. Населението му се е занимавало с рударство, като рудата се е обработвала в град Самоков. Жителите на селото щедро даряват манастира, като са запазени имената на някои от ктиторите – поп Златин, поп Стойко, поп Вълко, йеромонах Елисей и др.

Днес единствените сгради в Алинският манастир са църквата и една полуразрушена жилищна сграда. В архитектурно отношение църквата представлява еднокорабна, едноапсидна сграда с полуцилиндричен свод, без предверие (притвор) и купол. Според запазения ктиторски надпис стенописите в нея датират от 1626г. В свода са представени различни образи на Христос: младият Христос Емануил, Христос Вседържател и Христос като ангел. В западната част на църквата се редуват сцени от църковните празници и Страстите Христови. През 19в. западната фасада на църквата е добавен образът на патрона "Христос Спасител". Историческа ценност представляват и големите иконостасни икони на Христос, Богородица, Иван Рилски, Йоан Предтеча и малката сборна икона от 1845г.Стенописите в алинския храм са в традициите на атонските майстори, като част от композициите са опростени и освободени от някои детайли, поради което те са по-наивни и примитивни, но по-искрени и разбираеми. Те са колективно дело на майстори-живописци с различен творчески почерк.

В днешно време Алинският манастир е необитаем и запустял.

Рейтинг

Информация

Алинският манастир не предлага спане и храна.

Екстри

  • Parking

Маршрути

 До Алинският манастир може да се стигне, като се тръгне по пътя от гр. Самоков до с. Алино, за което има отбивка на главния път. Пътят от селото за манастира не е много подходящ за кола, но пък може да се стигне пеш до него за около 20-30 мин.