otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Анатомична сбирка на МУ-Варна

Музейната сбирка по анатомия се разполага на третия етаж на Медицинския университет, в напречното крило и в първа учебна зала на катедра Анатомия, хистология и ембриология. 

Включва 422 анатомични препарати представени в остъклени витрини. Експозицията в първа учебна зала се състои от сухи анатомични препарати от системата на костите и свързванията.  Освен отделни кости и стави в тази част от експозицията представени пълни скелети на възрастен човек, новородено и такива на човешки плод в последователността на вътреутробното му развитие. 

В коридора на 3 етаж музейната сбирка се състои, както от сухи препарати, така и от изработени по специални методики. Част от тях са изложени в оразмерени вани с фиксиращи разтвори, на други са изтъкнати артериалните и венозните съдове с цветен латекс. Особено интересни и оригинални са експонатите приготвени с корозионна техника и тези от главен мозък с глицеринова методика.   

Съхранените в продължение на повече от 50 години препарати и до днес са изключително демонстративни и са ценно помагало за всички студенти и преподаватели на университета.

Рейтинг

Информация

Работно време на музейната сбирка:
всеки работен ден 08:30-17:00 ч.

За остеологичната сбирка трябва да се обърнете към служителите на Катедра "Анатомия, хистология и ембриология" на същия етаж.

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Velo Parking

  • Drinks

Маршрути

Адрес: Варна, ул. "Проф. Марин Дринов" 55
3-ти етаж в сградата на Ректората на МУ-Варна

Паркинг

Паркиране е възможно по уличките около университета.