otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Аневско кале

Аневското кале е не много известна дестинация, за която малцина знаят и още по-малко са посещавали. Причините са комлекси - асфалтиран път до нея няма, там където свършва пътя, започва поход без маркировка (но пък крепостта е видима и е сигурен ориентир). Разкопките в района са започнали от 1983 г., но никоя организация не се е заемала да изгради стабилна туристическа инфраструктура.
Какво тогава може да привлече един турист около Сопот към това кале - ами смелото твърдение, че Аневското кале е може би най-запазената българска крепост в оригинален вид, без съвременни строителни добавки, си е доста силен аргумент.

Проучванията дават основание крепостта и подградията да се идентифицират със считания доскоро за изчезнал средновековен град Копсис, седалище на деспот Войсил – брат на българския цар Смилец (1292-1298 г.), за когото споменават средновековните хронисти Георги Пахимер и Йоан Кантакузин. Някои историци предполагат, че всъщност тук е бил дълго издирваният ранносредновековен град Потука (или Потока).

Калето се намира на 850 м. надм. в. и е оградено от север и изток с отвесни скали, а от юг - с отвесен сипей. Крепостната стена е запазена, но източната бойна кула е полуразрушена. При археологическите проучвания е установено, че укреплението се е разполагало на различни нива. Главният вход на крепостта е от юг. Разкопките са открили още, че в крепостта се е намирал манастирски комплекс с една църква, както и още два отделни религиозни храма.

На мястото на подградието и самата крепост са открити следи от живот и укрепления още от времето на Античността (І—V в.) и Ранното средновековие (VII-Х в.). Архолозите смятат, че крепостта в този си вид е престанала да се използва в края на XIV век.

За ентусиастите, достигнали калето е нужно около час за да го разгледат и любуват на спокойствието на планината. Обратният път може да е по същата пътека, а може да стигнете до долната станция на лифта, където може да се разгледа девическия манастир "Възнесение Господне", който е датиран към същия период.

Рейтинг

Информация

Бъдете добре подготвени и с удобни обувки.

Екстри

Маршрути

Крепостта отстои на по-малко от 4 км от с. Анево и на около 2 км от края на гр. Сопот (по автомобилен път до някъде и екопътека след това - около 2 часа ходене).