otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Античен театър - гр. Пловдив

Античният театър в Пловдив се намира в Стария град между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Според открит надпис, построяването му е станало по време на римския император Марк Улпий Траян (98-117г.) и е бил една от главните обществени сгради на античния Филипопол. Освен като културно средище, той е играл важна роля в обществено-политическия живот на града и на римската провинция Тракия.

В края на IV-ти век голяма част от театъра е разрушена — от пожар или заметресение, но благодарение на реставрацията му той е съхранен в днешния си вид. Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-79 година от Археологическия музей в Пловдив.

Зрителните места на театъра са ориентирани на юг. В план театърът е полукръг с външен диаметър 82 метра. Откритото зрително пространство включва 28 реда мраморни седалки, разделени на два ранга. По подобие на театрите по цялата Римска империя, така и на театъра във Филипопол почетните зрителски места са надписвани. Вдясно от сцената е ложата за почетни гости. Освен за представителите на градската управа, обозначения има за магистрати, приятели на императора и др. Откритите почетни надписи показват, че сградата е използвана и за седалище на тракийското провинциално събрание.

Вероятно част от зрелищата с борби с животни са се провеждали в театъра, тъй като съществуват специфични особености на конструкцията му. Открити са следи от обезопасителни съоръжения пред първия ред и трите стълбища, които пресичат подиума. Най-вероятно тези допълнения са направени във връзка с посещението на император Каракала във Филипопол през 214 г.

Поради добрата акустика, която се дължи на специфичната архитектура на театъра, той и до днес се използва за концерти и други обществени прояви, като побира около 4000 - 5000 зрители. В театъра има няколко запазени стели и стенни надписи на гръцки език. Възможно е преди построяването му на това място да е имало храм на тракийската богиня Бендида.

Античният театър е известен погрешно като „Амфитеатъра“, което е друг вид антична постройка

Днес театърът е център в силуета на южната част на Трихълмието, една от емблемите на Пловдив и функционираща сцена за класическа драма, танци и музика. Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №41, заедно с Историческия музей и Етногафския музей.

Рейтинг

Информация

Tел.: 032 634 008

Входна такса:
ученици и студенти - 1лв.
възрастни - 3 лв.
беседа – 15 лв. – за цялата група. Екскурзоводските беседи са само по предварителна заявка в Балабановата къща, която се намира на ул. „Д-р Константин Стоилов” №57 - с телефон 032 627 082.

Дни за безплатно посещение: четвъртък – ученици и студенти; неделя - пловдивчани;

Лятно работно време: 09:00-18:00
Зимно работно време: 09:00-17:30

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

гр.Пловдив, ул. „Цар Ивайло”

От главната пешеходна улица на Пловдив (ул. "Княз Александър I") стигате до "Джумая" джамия в северния ѝ край. Зад джамията се намира ул "Съборна". Поемате по ул. "Митрополит Паисий", покрай църквата "Св. Богородица" нагоре. Покрай стълбите излизате на ул "Тодор Самодумов" - след десетина метра вдясно се открива гледката а Античния театър и ул. "Хемус". Ако продължите по ул. "Тодор Самодумов" излизате на ул. "Княз Церетелев" и завивате надясно - така излизате на горния край на ул. "Хемус" и театъра.

Паркинг

Има паркоместа на ул. "Хемус", но може да оставите автомобила си на ул. "Съборна" и да се изкачите пеша през Стария град.