otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Археологически комплекс "Калето"

От 2013 г. край гр. Мездра е открит Археологическият комплекс "Калето". Комплексът е разположен на 4 нива - с паркинг, парк и експозиционни помещения, амфитеатър, реставрирани крепостни останки. Предвидени са две ходови линии - едната се изкачва до върха на скалния рид и по нея посетителите влизат в крепостта; Другата е обходна и минава покрай основите на крепостта.

На скалния рид до р. Искър са присъствали всички цивилизации, населявали българските земи от Каменно-медната епоха до Средновековието, заради стратегическото положение на хълма. Калето съхранява 70-вековна история. Хълмът е естествено защитен и разположен на място, където се пресичат основни пътища, използвани от дълбока древност до днес.

Без аналог в България е Светилището на Тура (дивото говедо Тур било езическо божество, което крепяло света на рогата си). На мястото на светилището, хилядолетия по-късно е създадена ранно-тракийската сакрална структура. Древните траки от племето "трибали” населявали местността до I век, когато селището заедно с цяла Мизия е завладяно от Римската империя.

През Античността е съществувало римско укрепление (II век), езически култов център (III век) и укрепено селище (IV-VI век). Тук се е намирала границата на двете езикови общности в Римската империя - гръцката на юг и латинската на север.

В Посетителския център на комплекса има изложба, показваща останки, носещи следи от страшните пожари, вилнели при превземането на римската крепост и града – това са овъглена храна, семена и жито на повече от 1 700 години, открити в съдове. Показани са деформирани глинени чаши и канички - те били подготвени за печене, но при паническото напускане при пожарите са съборени и деформирали при падането на пода. След това пламъците са ги изпекли и така са се запазили до днес.

Много рядка находка е откритата под основата на крепостната стена бронзова отливка на орел. Това е едно от най-ранните изображения на тази могъща птица - емблема на Римската империя, изразяваща властта и силата. В останките от римския храм е открит единственият идеално запазен медальон на император Север Александър. Друга ценна находка е бронзов ключ, намерен сред останките на най-представителната сграда на Калето. Известен е като "Ключ към Северозапада".

По време на Великото преселение на народите крепостта и градът са разрушавани нееднократно. През VII век по тези места дошли славяните. След тях идват Аспаруховите българи и върху руините от късно-античното укрепено селище през IХ-ХI век се развива старобългарско селище. Крепостта и селището са превзети през ХI век, когато византийският император Василий II завладява Северозападните български земи.

Комплексът е част от "100-те национални туристически обекта" под №16а.

Рейтинг

Информация

Facebook: https://www.facebook.com/Kaleto.Mezdra
E-mail: ak_kaleto_mezdra@abv.bg
Тел. 091 093 059

Работно време:
09:00-18:00, почивен ден - понеделник

Вход - 3,00 лв. За ученици, студенти, пенсионери и инвалиди - 1,50 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От международния път има удобна отбивка. Ако пътувате от посока Враца-Ботевград има табела за комплекса веднага при изхода на Мездра, упътваща вляво; Ако пътувате в обратна посока Ботевград-Враца, отбивката е вляво.

Паркинг

Разполага с паркомясто.