otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Археологически музей - гр. Несебър

Археологическите изследвания и разкопки в несебърския полуостров и района на града през последните четирсет години разкриват изключителни находки от значими паметници на културата, свидетелстващи за богатата история на антична Месамбрия и средновековния Несебър.Това поражда нуждата от Археологически музей в града.

Създаден през 1956 г., първата му експозиция е уредена в църквата „Св. Йоан Кръстител”. В новата си сграда, строена специално за музей по проект на арх. Христо Коев, той се премества през 1994 г. Тук е уредена експозицията „Несебър през вековете”, в която са представени многобройни паметници на културата, илюстриращи историята на античната Месамбрия и средновековния Несебър. Експозиционната площ на музея обхваща фоайе и четири зали.

В първата зала "Месамбрия и траките" са изложени останки от бита на древните траки. В залата се намира и изключително важния надпис-декрет в чест на тракийския вожд Садала, датиран от III в.пр.н.е. и даващ богата информация за взаимоотношенията на гръцкия полис със съседните траки, както и експонираното сребърно съкровище от монети-тетрадрахми.

Във  тората зала "Понтийският полис Мецамбрия" са изложени откритите в некропола на Месамбрия четири много редки хидрии (бронзови съдове). Те са били използвани за погребални урни, а под вертикалните им дръжки е изобразен сюжет от гръцката митология. Посетителите могат да видят още части от статуите на боговете Аполон и Херакъл, както и статуя на богинята на щастието - Тюхе.

В третата зала "Месемврия в пределите на Рим, Византия и България" е експониран мраморният пиедестал за бронзовата статуя на император Клавдий. В залата има и керамични съдове от времето когато българският владетел хан Крум превзема града (812 г.). В тази зала е изложена и надгробната плоча на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина, починала през 1441 г.

Четвъртата зала е отредена на иконното изкуство. След падането на България под османско владичество (XIV в.) в Несебър се формира местна иконописна школа, която достига своя връх на развитие през ХVI - ХVII век. До днес са запазени около 250 икони, създадени от местни зографи и украсявали десетките църкви на града.

Достойно място във фоайето заема Дипломата, удостоверяваща вписването на Стария Несебър в Списъка на паметниците на световното културно наследство. Това става на 9 декември 1983 год. на VII сесия на Комитета за световно наследство, проведена в гр. Флоренция, Италия.

Включен е в "100-те национални туристически обекта" на Българския Туристически Съюз, под №6. Част е от Комплексния музей "Старинен Несебър".

Рейтинг

Информация

Снимането в обекта е разрешено, но в иконната зала трябва да става без светкавица.

Телефон

Музей "Старинен несебър":

Информация: 0554 46019
Резервация за екскурзоводско обслужване: 0554 46012; 0554 46019

Мейл

clio_nes@abv.bg

Цена

Входна такса за Археологическия музей:
-възрастни: 6 лв.
-деца: 3 лв.

За комбинирани билети с други исторически обекти в Несебър, вижте тук: http://www.ancient-nessebar.com/html/main_bg.php?menu=price

Работно време

Археологическият музей:

 • юни, юли, август и септември:
  понеделник-петък: 09:00-19:00ч.
  събота и неделя: 09:00–13:30ч. и 14:00–18:00ч.
 • май и октомври:
  понеделник-петък: 09:00–18:00ч.
  събота и неделя: 09:00–13:30ч. и 14:00–18:00ч.
 • от ноември до март:
  понеделник-петък: 09:00–12:00ч. и 12:30–17:00ч.
  събота и неделя са почивни дни (или с предварителна заявка)

Допълнителни източници

http://www.ancient-nessebar.com

Екстри

 • Wi-Fi

 • WC

 • Food

 • Parking

 • Velo Parking

 • Hotel

 • Dostupno za invalidni kolichki

 • ATM

 • Drinks

 • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Несебър - Стария град, ул. "Месамбрия" 10

Паркинг

В Архитектурно-историческия комплекс на Стария Несебър не може да паркирате до музея, но още на входа му табелки ще ви упътят към ул "Анджело Ронкали", където има платен паркинг по 3лв./час.

Ако продължите по улицата ще стигнете до Морската гара, където паркинга е срещу 2 лв./час или 8 лв./ден