otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Археологически парк "Тополница" - Чавдар

Арехеологическият парк "Тополница" се намира в територията на село Чавдар, местност "Св. Петка". Паркът съществува официално като туристическа дестинация от 27.10.2012г. В парка са изградени жилищни сгради по модел на намерените останки от раннонеолитно селище, датирано от преди 7000 години. Също така са представени работилници за различни каменни оръдия, керамични съдове и обработване на кожа. На това място се смята, че е съществувала една от най-старите култури в Югоизточна Европа. Изградена е голяма експозиционна зала, където е представена историята за откритите седем културни пласта в селищната могила. Ако се интересувате от древните цивилизации и обичате да посещавате подобни дестинации, можете да пренощувате в някое от неолитните жилища и наистина де се слеете с автентичната атмосфера. Къщите са четири на брой, всяка разполага с легло, камина, маса, столове, реплики на неолитни чаши и чинии.

ЗА ЧАВДАР

Село Чавдар се намира в Софийска област в Златишко-Пирдопската котловина със средна надморска височина 570 м., като на север граничи със Стара планина, а на юг навлиза в Средна гора. Разположено е на 3 км. южно от Главен път 1-6 (София - Бургас), осигуряващ пряк достъп до столицата и други региони. Община Чавдар е една от най-малките общини в България. Землището на с. Чавдар е 69 500 дка, от които 50 850 дка са горски фонд.

Името си Коланларе селото носи до 1899 г., когато при управлението на кабинета на Либералната партия населението му приема то да се казва Радославово, на името на водача на партията - д-р Васил Радославов, който през годините заема различни политически постове, включително и този на министър-председател. Легендата разказва, че когато Радославов е посетил селото, поседнал край река Тополница и почуквайки с бастунче по речните камъни, възкликнал : "Ако има рай на Земята - това е България, ако има рай в България - той се намира тук". Селото е възпято и в народната "Песен - прослава за с. Радославово - Пирдопско". На 05.02.1946 г. Радославово е преименувано на Чавдар, което име носи и до днес. С указ на президента № 250 от 15.08.1991 г. село Чавдар става самостоятелна община.

Рейтинг

Информация

уеб сайт: chavdar.eu
тел.: +359 88 293 5336
работно време: 9:30 - 18:30 (понеделник-неделя)

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Hotel

Маршрути

с Чавдар - на 2 км. от общината
~ 70 км от София

* Цената за нощувка в неолитните къщи е 10 лв. на човек. Във всяка къща могат да се настанят до 4 души.

Паркинг

До Археологическия парк има предвиденни парко-места.