otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Археологически резерват „Широка лъка“

Широка лъка е основано като селище през XVII в., а днес е една от най-посещаваните туристически дестинации. Селото е запазило своята възрожденска архитектура, музикална култура, красива природа и богата история. Името си е получило от старобългарската дума „лъка” – извивка, кривина, лъкатушене.

Широка лъка е от селата, в които се е родила и се развива родопската песен. Освен със забележителната си архитектура, Широка лъка е известна и с песните си, които са съпроводени от каба гайда. В селото се намира Национално училище за фолклорни изкуства, открито като Средно музикално училище за народни песни и инструменти през 1972 г.

Старите къщи са в типичния за Родопите архитектурен стил – двуетажни, с еркери и вътрешно дървено стълбище. Повечето стаи са широки, с дървени миндери до стените, прозорците са малки. Най-известни са Сгуровската, Учиковската, Григоровската къща..В селото се намира и къщата на Капитан Петко войвода, която е била негов щаб след Освобождението.

Всяка първа неделя от месец март в Широка лъка се провежда ежегоден Кукерски фестивал, наречен „Песпонеделник“. В този ден се пеят много родопски песни, а хората празнуват. Освен местните кукери на фестивала гостуват и много кукерски състави от страната и чужбина.

Едно от емблематичните места за посещения са Етнографският музей „Згуровски конак”, подреден като богата родопска къща от края на XIX век, и църквата „Успение Богородично“, построена през 1834 г. за 38 денонощия от цялото население на Широка лъка.

В района на Широка лъка могат да се видят още природните скални феномени – „Момата” и „Главата”, както и параклисите „Св. Теодор Стратилат”, „Св. св. Кирил и Методий” и „Св. Атанас”.

В центъра на селото се намира читалище „Екзарх Стефан”. В сградата му се намира и информационният център, където всеки гост на селото може да получи информация за забележителностите, за хотелите и къщите за гости, както и да си закупи сувенири от Широка лъка.

Археологическият резерват е включен в "100-те национални туристически обекта" под №87.

Рейтинг

Телефон

+359 3030 2222
+359 899 465170

Цена

Етнографски музей „Згуровски конак”:
възрастни – 2 лв.
пенсионери, студенти и ученици – 1 лв.
деца до 7 години - безплатно

Информационният център предлага разходка из Широка лъка с предварителна заявка. Цена – 20 лв.

Беседа се изнася на български език.

Работно време

Етнографски музей „Згуровски конак”

Работно време – целогодишно:

четвъртък - понеделник: 
9:00-12:00 и 13:00-17:00 ч.
почивни дни: вторник и сряда

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Село Широка лъка се намира в Родопите, на 23 км северозападно от Смолян и на 16 км от Пампорово.