otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Архитектурен комплекс „Музей на религиите”

"Музеят на религиите" всъщност не е музей в класическия смисъл на думата. Това е място, на което в продължение на хиляди години са се зачитали различни божества, а храмовете им са били надстроявани един над друг. Така в този архитектурен комплекс, днес можете да видите бивша джамия от XV век, построена върху основите на средновековна църква от Х век, издигната върху езическо светилище на Тракийския конник от II век, под което са открити останки от култова яма от началото на ранножелязната епоха (Х в. пр. Хр.) - безспорни доказателства за рядко срещана приемственост. 

Сградата е принадлежала на Ески джамия (позната и като Джамия на Хамза бей) - единствената обществена сграда, оцеляла след опожаряването на Стара Загора през Руско-турската освободителна война. Изграждането ѝ е приключило в края на 1409 г. Сградата е с предверие от север и квадратен молитвен салон. В джамията е отслужен тържествен молебен след повторното освобождаване на Стара Загора през януари 1878 г. в присъствието на главнокомандващия на руските войски Николай Николаевич, брат на император Александър II. Тя изпълнява и функциите на християнски храм до възстановяване на черквите в града.

През 2011 г. по проект на Министерството на културата е извършена пълна консервация и реставрация на комплекса. В него са показани по подходящ начин запазените култови елементи от различни епохи. Стенописите и пластичната декорация разкриват великолепие от майсторски умения и цветови решения.

Рейтинг

Адрес

бул. „Цар Симеон Велики“ 115, Стара Загора

Цена

Възрастни – 3,00 лв.
Ученици и редовни студенти – 1,00 лв.
Групови посещения от 10 и повече лица – 2,00 лв.

Работно време

Вторник – Събота: 10:00 – 18:00 ч.
Почивни дни: Неделя и Понеделник

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Паркинг

Има паркинг.