otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Архитектурно-исторически резерват "Копривщица"

Град Копривщица е обявен за единствения град-музей в България през 1952 година, а по-късно и за архитектурно-исторически резерват. Разполага с над 400 архитектурни, етнографски и исторически паметници. Град Копривщица носи със себе си векове история. Има много легенди за създаването на селището. Градът е опожаряван 3 пъти в период от 20 години.

Градът играе важна роля през периода на Възраждането. Част от къщите, строени през този период са превърнати в музеи. Характерни са фасадите, боядисани в синьо, жълто и керемидено-червено, с високи каменни зидове и масивни дървени порти, тесни калдъръмени улички, чешми и каменни мостове.

Главни забележителности на града са: Калъчевият мост (мост Първа Пушка); родната къща на Любен Каравелов; домът на Димчо Дебелянов; родните домове на Георги Бенковски и Тодор Каблешков; Ослековата къща и Лютова къща; църквите "Успение Богородично" и "Св. Николай".

Копривщица е посещавана от голям брой български и чуждестранни туристи през цялата година. Туризмът е силно развит и в града са разположени много хотели, къщи за гости, ресторанти с автентична обстановка. Като архитектурно-исторически резерват е включен в "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №75.

Рейтинг

Информация

Началото на всеки маршрут започва от туристическия център „Богдан” - бул. “Х. Н. Палавеев” 77 А, където може да се получи пълна информация и рекламни материали за туристическите обекти и маршрути, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в града.

Телефон

07184 21 91

Уебсайт

https://www.galeria-koprivshtica.com/архитектурен-резерват-копривщица/

Цена

5 лв - обиколен билет за 6 музея;
2 лв - билет за 1 музей;

Работно време

информационен център:
зимно - 10.00 до 17.00 ч.; 
лятно – 9.00-18.00 ч.;
без почивен ден

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Архитектурен резерват  Копривщица се намира на 12 km от Подбалканския път, източно от София (на 110 km) и от Пирдоп (на 24 km), северно от Пловдив (90 km) и Стрелча (22 km).

Градът е разположен в живописната долина по течението на река Тополница, в планинскирайон, централна част на Същинска Средна гора.