otivam.bg
Пазарска количка
 • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Архитектурно-исторически резерват "Царевец"

Хълмът Царевец се намира в старата част на Велико Търново и е задължително място за посещение в града. На нея се издига крепостта Царевец - главната българска крепост по време на Второто българско царство (1185 – 1393), когато Търново е столица на царството.

Хълмът е обитаван още от III хил.пр.н.е. През V-VII в.сл.н.е. тук се е намирал най-големият град на Византийската империя в провинция Долна Мизия - Зикидева. Бива унищожен по време на аваро-славянските нашествия. През IX в. тук възниква старобългарско селище, което бързо се разраства. Изграждането на крепостната стена, която е запазена и до днес, започва през XII в. Стената е с дължина 1100 м, дебела на места над 3 м и висока над 10 м. През 1185 г., след като Търново е провъзгласено за столица на Второто българско царство, Царевец се превръща в нейно главно укрепление и дом за аристокрацията.

Крепостта е имала 3 входа: от запад е бил Главният вход, отбраняван от кули; т. нар. Малка порта (още и Асеновата) е вторият ход и се намира на северозападната крепостна стена. Третият вход - Френкхисарската порта, е в югоизточния край на крепостта и се охранявал от бойна кула. Известна е като Балдуиновата кула - смята се, че латинския император Балдуин Фландърски, пленен в битката при Одрин през 1205 г. от цар Калоян, бил затворен в нея, намирайки и смъртта си по-късно в нея.

В централната част на крепостта е разположен дворцовият комплекс - няколко постройки, обградени от вътрешна каменна стена, две бойни кули и два входа. Включва тронна зала, дворцова църква и царски покои. Повече от 200 години в града е кипял политически, икономически и културен живот, което го прави един от най-големите градове в европейския югоизток, а крепостта – най-важната в България. В най-северния край на Царевец се намира скален нос издаден към р. Янтра, който е известен като Лобната скала. През XI – XIV в. от нея в реката са били хвърляни предателите на държавата. По-късно на мястото е бил изграден манастир.

Реставрацията на крепостта Царевец започва през 1930 г. и е завършена през 1981 г. в чест на 1300 години от създаването на българската държава. Царевец е сред "100-те национални туристически обекта" под №11.

Днес могат да се видят главният вход с големия портал, внушителните стени и бойни кули, сред които и Балдуиновата. На самия връх на Царевец се намира Патриаршеската църква “Възнесение Господне”, възстановена през 1981 г. Стенописите са дело на художника Теофан Сокеров. В мащабни композиции са представени личности и най-важните моменти от средновековната ни история.

Под нея се намира царският дворец. Разкопките показват основите на 470 жилищни постройки, странноприемница, жилища на аристокрацията, 23 храма и 4 градски манастира. Сред владетелите, ръководили държавата от Царевец, са царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.

Уникална атракция е аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина”, който със светлини, музика, камбанен звън и лазери представя моменти от българската история. Спектакълът е създаден от българо-чехословашки екип и за първи път се провежда през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от Въстанието на Асен и Петър. Може да му се насладите на националните ни официални празници, а най-доброто място за наблюдение е от площад "Цар Асен I“, точно срещу главния вход.

От 2010 г. в рамките на Летен фестивал "Сцена на вековете”, хълма Царевец се превръща в естествен декор за исторически възстановки, както и грандиозни оперни и балетни спектакли.

Летен фестивал "Сцена на вековете":
Website: http://opera.velikotarnovo.info/
Facebook: https://www.facebook.com/opera.velikoturnovo.info/

Рейтинг

Телефон

Тел: +359 62 622 148
Тел/Факс: +359 62 600768

Адрес

Контакти - Туристически Информационен Център - Велико Търново:
Велико Търново, ул.”Христо Ботев” №5, "Царевград Търнов" ЕООД

Уебсайт

www.velikotarnovo.info

Мейл

ticvt2@gmail.com

Цена

Възрастни – 6 лв. / учащи – 2 лв.
Цена на беседа на български език - 10 лв.
Цена на беседа на чужд език – 30 лв.

За пакетни билети, отстъпки и наеми, проверете страницата на РИМ - Велико Търново:
http://www.museumvt.com/Prices.php

Работно време

Ноември – март: 09:00-17:00 ч. всеки ден
Април – октомври: 08:00-19:00 ч. всеки ден

Влизането на посетители се преустановява 1 час преди края на работното време.

Екстри

 • Wi-Fi

 • WC

 • Food

 • Parking

 • Velo Parking

 • Hotel

 • Dostupno za invalidni kolichki

 • ATM

 • Drinks

 • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Велико Търново
Главният вход към крепостния комплекс е от площад "Цар Асен I". Там се намира и касата.
До крепостта отиват автобуси 20, 40, 50, 110

Паркинг

Голям платен паркинг има в подножието на крепостта от лявата ѝ част, до който се стига по ул. "Михаил Кефалов", следвайки указателни табели.