otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Архитектурно-музеен резерват "Арбанаси"

Село Арбанаси е разположено на високо плато на 4 км от град Велико Търново. 

Известно е, че селото е съществувало още по време на Втората българска държава (1185 г. – 1393 г.). Тогава болярите от столицата Търново го използвали за лятна резиденция. Според легендата тук търновските царе са секли монети.

През XVII в. Арбанаси се издига като важно търговско селище. Арбанашките търговци били известни и търгували в цялата турска империя.  Къщите на богатите търговци от този период приличат на малки крепости. Те имат строг и суров външен вид, без балкони и чардаци, с решетки на прозорците и здраво обковани външни врати.Вътре обаче са богати и разкошни. Цялата вътрешна украса на врати, прозорци, долапи, тавани е с изключително богата дърворезба и гипсови елементи и показва вкуса, умението и художественото майсторство на строителя. Характерно за арбанашките къщи е, че те са така устроени, че в тях може да се живее дълго време, без да се излиза освен до кладенеца на двора за вода.
Един век по-късно селото е ограбено и опожарено от кърджалиите (разбойници в Османската империя, обикновено действащи на групи). Жителите на Арбанаси са сполетени от чумна епидемия и няколко земетресения и това ги накарало да напуснат домовете си и да търсят по-спокойни и сигурни места за живот.

След 1810 г. Арбанаси постепенно се възстановява. Тук се заселват преселници от Еленския и Тревненския Балкан, но селището остава в сянката на възраждащото се Търново. За блясъка на Арбанаси и до днес напомнят многобройни жилищни и култови сгради, традиции и обичаи, свързани с бита и културата на старите му обитатели.

Най-интересните музеи в Арбанаси са Констанцалиевата къща, църквата „Свето Рождество Христово”, църквата „Св. Архангел Михаил и Гавраил”.

Констанцалиевата къща е една от големите запазени и богато украсени къщи в Арбанаси и датира от XVII в. През 1958 г. в къщата е подредена експозиция, показваща бита през XIX в.

Църквата „Рождество Христово” е най-старата от арбанашките църкви. Църквата „Св. Архангел Михаил и Гавраил” е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. Едни от най-интересните стенописи в църквата са „Слизане в ада” и „Рождество Христово”. Девическият манастир „Света Богородица” се намира в началото на с. Арбанаси, на 5 км от  град Велико Търново в посока Горна Оряховица. Той е един от няколкото духовни обители около старата столица на България, които пазят в себе си тежки спомени от османското нашествие. Посещението на този манастир може бъде част от приятен ден или уикенд в Арбанаси. В манастира се съхранява чудотворната икона на Богородица Троеручица. Наричат иконата още Плачещата Богородица. Според преданието след завземането на Царевец от османците (1396 г.) монахините изоставят манастира и заравят светинята. Години по-късно овчарче чува стон, идващ под земята. Намират иконата и я връщат на манастира. Празникът на манастира е на 15 август – Деня на Богородица.


В другия край на селото има още един манастир – „Св. Никола”. Основан е по времето на Асеневци (края на XII в.,) и след падането на българската столица Търново в 1393 г. е разрушен от османците. През 1680 г. манастирът е възобновен, като тогава била построена и сегашната църква. По това време е издигнат и параклисът „Св. Илия”, чиито стенописи са запазени и до днес. В църквата „Свети Никола" се намира още една чудотворна икона на Богородица. Според легендите тя помага най-много за зачеване. Жените, които искат да станат майки, задължително изпълняват следния ритуал - след молитвата пред Божията майка поставят монета на иконата. Ако стотинката залепне, значи Богородица ще ги чуе. Падне ли паричката, желанието за рожба няма да се осъществи.

Арбанаси е архитектурно-музеен резерват и е включен в Стоте национални туристически обекта под №11. Има печат в църквата „Рождество Христово“.

Арбанаси предлага различни възможности за настаняване и развлечения – може да отседнете в къщи за гости, обзаведени във възрожденски стил, в модерни хотели и големи хотелски комплекси, вили и хижи в околността. Ресторантите и гостилниците ще ви предложат типична българска кухня и разнообразни специалитети от региона.

Рейтинг

Информация

Отворени за посещение в село Арбанаси са само:

Констанцалиевата къща и двете действащи църкви – „Рождество Христово” и „Св. Архангели”.

Обектите в Арбанаси се отварят по предварителна заявка.

 

Цена

Входни такси за обектите в Арбанаси:

възрастни - 6 лв.
ученици, студенти - 2 лв.
деца под 7 г. и хора в неравностойно положение безплатно семейство (с до 3 деца) за 1 музеен обект - 6 лв.

Индивидуален двудневен пакет за 10 музейни обекта 
(в комбинация с обектите във град Велико Търново) – 20 лв.

Семеен (родители с до 3 деца) двудневен пакет за 10 музейни обекта (в комбинация с обектите във град Велико Търново) – 30 лв.

Беседи:
български език – 10 лв.
английски, френски, руски, немски, испански - 30 лв.

Работно време

април-октомври: 9:00 – 18:00 ч. без почивен ден;
ноември-март: 9:00 – 17:00 ч. без почивен ден.

Допълнителни източници

Регионален исторически музей

град Велико Търново, ул. „Никола Пиколо” № 6

Телефон: +359 62 682 511

e-mail: rimvt@abv.bg
Website: www.museumvt.com

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта