otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Асенова крепост

Асеновата крепост е най-атрактивната и често посещавана туристическа забележителност около Асеновград. Намира се на скалист връх на левия бряг на река Асеница, южно от града. Със отвесните си склонове е недостъпна от трите си страни, като естествената защита на местността се е използвала още от траките, които още през V в.пр.н.е. строят укрепление.

Крепостта е подновена по времето на римския император Юстиниан като една от 300-те крепости, подготвени за защита от навлизащите в империята славянски племена. Асеновата крепост има три големи строителни периода – през ІХ, ХІ и ХІІІ век.

Първите писмени сведения за крепостта датират от устава на близкия Бачковски манастир, създаден през 1083 г. Тогава византийският военачалник Григорий Бакуриани основава манастира и му подарява калето Петрич (така се е наричала крепостта тогава) и прилежащите към него селища.

През 1204 г. крепостта пада в ръцете на кръстоносците и е под владение на белгийския рицар Рене дьо Три. Рицарят издържа на тринадесетмесечна обсада от войските на българския цар Калоян (управлявал в периода 1197 г. -1207 г.) и е спасен от летописеца на четвъртия кръстоносен поход, графа на Шампания Жофроа дьо Вилардуен.

През 1231 г. цар Иван Асен ІІ (управлявал в периода 1218 г. – 1241 г.) прави най-голямото разширение и преустройство на крепостта, за което свидетелства изсечен по негова заповед скален надпис. Това дава основание по-късно крепостта да бъде наречена Цар Асеновата крепост, а намиращият се в подножието град Станимака през 1934 година да бъде именуван на Асеновград.

Под феодалния замък се намира т.нар. църковен двор с добре запазената двуетажна църква "Св. Богородица Петричка”. Храмът е и един от първите в източното православие, който има кула, служеща едновременно за камбанария и наблюдателница. След завършената реставрация той е действащ православен храм. Именно църквата е най-голямата забележителност на Асеновата крепост и задължителна част от всяка екскурзия.

Това, че крепостта е била във владение на траки, римляни, византийци, кръстоносци, българи и османци, както и намерените от всички периоди на обитаване археологически находки, съхранени в Историческия музей – Асеновград, правят средновековната Асенова крепост едно от най-предпочитаните места за посещение в района на Асеновград.

Крепостта е включена в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №47, заедно с Бачковския манастир и Исторически музей - Асеновград. Посетилите я имат възможност да достигнат и до намиращите се наблизо параклиси "Св. Атанасий”, "Св. Никола”, "Св. Димитър”, "Св. Илия”, където има обособени кътове за отдих и подходящи места за пикник, както и да се разходят по останките от римския път от Асеновград до Бачковския манастир.

Рейтинг

Информация

Работно време: от сряда до неделя
ноември-март: 10:00-17:00 ч.
април-октомври: 10:00-18:00 ч.
понеделник и вторник - почивни дни

Входна такса – 3 лв. 
за ученици и студенти – 2 лв.
за групи над 10 души – 2 лв. на човек
за семейство (2 възрастни и 2 деца) – 7 лв.

Цена на беседа на български език – 4 лв.
Цена на беседа на английски език – 5 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Крепостта се намира на 3 км от града. До нея води панорамен път, отклоняващ се в самото начало на пътя Асеновград – Смолян

Паркинг

Крепостта разполага с паркинг.