otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Айтоски минерални бани

В северната част на Айтоско поле се намират няколко минерални извори: "Миризливата чешма" при село Шиварово и тези при селата Череша, Ябълчево и Съединение. Минерална вода има и в района на с. Съдиево, която се бутилира за пиене. От дълбок сондаж при село Поляново блика геотермална вода с дебит 30 л/сек и температура 51 °C, която изтича свободно, без да се използва.

През последните години в Айтос се извършват няколко дълбочинни сондажи за откриване на минерални води. Водата от сондажа при с. Тополица се характеризира като хидрокарбонатно-натриева с алкална реакция, а при с. Малка поляна – сулфатно-натриева с алкална реакция.

Айтоските минерални бани се намират в източната част на града. Сондажът в двора на мелницата захранва градската баня. Дебитът му е 6 л/сек, а температурата на водата 44 °C. Водата се характеризира като термална, хидрокарбонатно-сулфатно-натриева с алкална реакция. Лечебни свойства на водата: при заболяване на опорно-двигателния апарат, стомашно-чревни, чернодробно-жлъчни и бъбречни заболявания.

Рейтинг

Екстри

  • Food

  • Parking

  • Drinks