otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Бачковски манастир "Успение Богородично"

Бачковският манастир "Успение Богородично" е вторият по големина в България след Рилския. Ограден е от хълмовете на Родопите, което, заедно с внушителния му размер и богатата му история, го прави един от най-посещаваните в България. 

Манастирът е основан през 1083 г. от грузинеца Григорий Бакуриани, който направил дарение за изграждането му. Дълго време манастирът е бил грузински. От създаването му е запазена двуетажната костница, която се намира на около 400 м от него.

Към края на ХІІ и началото на ХІІІ век е изградена зимната църква на манастира "Свети Архангели”, така че да се свързва с чардаците от втория етаж на западното крило, където са били монашеските килии. Смята се, че след падането на България под oсманско владичество (края на XIV век) в Бачковския манастир е бил заточен последният български патриарх – Eвтимий.

Изграждането на нови манастирски сгради започва в края на ХVІ в., най-вероятно тогава е изградено и източното крило с укрепената главна порта. През 1601 г. е преизградено южното крило, където се намира магерницата и просторна трапезария с мраморна маса. През 1604 г. е построена и съборната черква "Успение Богородично”. В периода 1834 – 1837 г. е построена третата църква, посветена на св. Никола. Захарий Зограф, известният български иконописец.

В съборната църква е запазена иконата на "Св. Богородица” със сребърен обков от 1311 г., която е смятана за чудотворна. В манастира могат да бъдат видени икони, сребърни обкови за евангелия и други художествени творби, датиращи от ХVІ - ХІХ в. От ХVІІ в. са останали дърворезбованата структура на позлатения иконостас и царските двери в главната църква. В съборната църква са погребани българският екзарх Стефан І (1878 – 1957) и българският патриарх Кирил (1901 – 1971). Към манастира има музей, в който се съхраняват някои от най-старите предмети, свързани с историята му.

В момента Бачковския манастир продължава да е действащ български мъжки манастир и е ставропигия на Българската патриаршия. Храмовият му празник е на 15 август. Ежедневно се изпълняват богослуженията. Манастирският комплекс е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №47, заедно с Историческия музей в Асеновград и Асеновата крепост.

Рейтинг

Информация

Website: http://www.bachkovskimanastir.com/bg/
Facebook: https://www.facebook.com/Bachkovskimanastir
E-mail: bachkovomanastir.office@gmail.com
Телефони: +359 3327 22 77; +359 889 278 583;
0877 11 11 48; 0877 18 18 14 - музей и посещения
0879 15 18 18 - настаняване

Работно време:
08:00 - 17:00 ч. без почивен ден.

Вход в манастирския комплекс: 1 лв.
Вход в старата трапезария – 6 лв.
Вход в музея – 3 лв.
Вход в костницата – 6 лв.

Комбинирано посещение на музей и трапезарията - 8 лв.

Беседи (български, английски, френски и руски език) – 10 лв.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Село Бачково се намира на 10 км след Асеновград по пътя към Смолян. Към манастирският комплекс има указателни табели.

Паркинг

Пред манастирският комплекс има места за паркиране.