otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Балчишки дворец

Балчишкия дворец представлява комплекс от вили и други постройки, разположени на брега на Черно море. След възвръщането на Южна Добруджа през 1940 г. дворецът попада в границите на България и около него акад. Даки Йорданов изгражда Университетска ботаническа градина, с която оформят Архитектурно-парков комплекс "Двореца". Той е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №24.

Вилният ансамбъл в лятната резиденция на румънската кралица Мария Единбургска е по проект на италиански архитекти. Тя избира живописната местност около реката, за да изгради своята резиденция "Тихо гнездо"на морския бряг.

На 7 септември 1940 г. цар Борис III с международна подкрепа успява да сключи Крайовския договор и да върне Балчик и цяла Южна Добруджа на България. Ботаническата градина е изградена през 1955 г. Днес дворецът е добре запазен и постоянно реставриран, а след 80-те години превърнат в забележителен туристически център.

Най-важната природна даденост на Двореца е изобилната и кристалночиста вода на изворите "Бял кладенец" и "Чатал чешма". Тя е протичала през малка долина и е задвижвала воденичните колела на мелниците в местността. В архитектурата на двореца се преплитат старобългарски, готически, ориенталски, мавритански елементи. Комплексът включва още спомагателните постройки и редица вили. В двора е изграден параклисът "Стела Марис" - в малко ковчеже се е съхранявало сърцето на кралицата, но днес то е върнато в Румъния. Изградени са популярни градини с имена. В източната част на комплекса се намира и Нимфеум - Храм на водата.

Градината и резиденцията ще ви потопят в една морска разходка сред цветя и мостове. Ще имате възможност да се докоснете до аристокрация и природа. Вдъхвайки аромата на морето и цветята, отворете съзнанието си за красотата.

Рейтинг

Информация

В "Двореца” можете да сключите както официален граждански брак, така и църковен брак. Церемониите се провеждат съответно в Нимфеума и в параклиса "Стела Марис”.

Телефон

Вилно селище "Двореца" за настанявания:
Рецепция - денонощно, без почивен ден.
Тел. 0579 76854

Музей "Тихото гнездо"
Тел. 0579 76851

Уебсайт

http://www.dvoreca.com

Цена

възрастни - 5 лв.
деца от 7-18г. - 1 лв.
деца до 7г. - безплатно

Работно време

летен период - 08:00-20:00 ч.
зимен период - 08:30-17:00 ч.
Без почивен ден.

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Hotel

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Балчик, Курортна зона "Двореца".

Архитектурно-парков комплекс "Двореца” е достъпен както от северната си страна, така и откъм морето.

Паркинг

Има платен паркинг пред комплекса до пешеходните зони, при входа към Университетската ботаническа градина.