otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Баня (Разлошко)

Село Баня се намира в центъра на Разложката котловина,  на 5 км от Разлог и Банско, на 25 – 30 км от Якоруда и Симитли и на 150 км от София и Пловдив. Застроена е около многобройните топли минерални извори - общо 72 термални извора, които са 1/3 от минералните извори в Югозападна България,  бликащи от недрата на Баня с температура 45 – 58 °С. През селото протичат реките Малка Глазне, Пихла и Конешица. Климатът е преходносредиземноморски със зимен максимум и летен минимум на валежите, чиято средногодишна сума е около 600 мм.

Най-големите туристически атракции, популяризиращи древната традиция на балнеологията в региона са двете стари бани в селото – „Турската баня” и „Старата Римска баня”.

Старата българска баня /Римската баня/ е уникален паметник запазен и до днес. Римска баня, построена вероятно през 16 – 17 век е с типичен клетъчен градеж. Банята е построена в характерния римски стил – редуване на каменен ред с три-четири реда плоски печени тухли, сводеста с малки отвори на свода, с ниши и светилници, с комин до входа.

Турската баня е построена по подобие на  Римската баня. За топлото водозахранване нa банята се ползвала „Благата вода”, течаща открито до постройката, за да се охлади.

В селото има запазени 3 черкви - църквата „Свети Георги”, храмът''Св. Успение Богородично”, Евангелската църква и  няколко параклиса - ''Св. Теодор Тирон'', ''Св. Илия'', ''Св. Троица'', ''Св. Спас'', ''Манастирището'', ''Пресвета'',  ''Св. Варвара'' и ''Св. Архангел''. Селото се очертава и утвърждава, като спа център на цялата Югозападна България. На територията на селото има построени редица хотели.

Минералният плаж се намира в непосредствена близост до Турската баня. Той е открит през 1967 година и е един от малкото минерални басейни в района с почти олимпийски размери 50 на 20 метра. Работи всяко лято от м. Юни до м. Септември.

Минералната вода в село Баня е известна със своите лечебни свойства при стари травми, лекуват и различни кожни болести и възпаления. Освен това минералната вода в Баня може да се използва и за питейно лечение и профилактика. Трябва да бъде темперирана до 35-37 градуса и оказва благотворно въздействие за стомашно-чревни заболявания, сред които гастрита – едно от най-честите оплаквания на съвременния човек, но и още на метаболитни проблеми – т.е. проблеми с килограмите и затлъстяване и пр.

Рейтинг

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

Село Баня се намира в центъра на Разложката котловина,  на 5 км от Разлог и Банско, на 25 – 30 км от Якоруда и Симитли и на 150 км от София и Пловдив.