otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Базилика "Св. София"

Църквата "Св. София” (Божия Премъдрост) е разположена в центъра на българската столица, в непосредствена близост до храм-паметника "Св. Александър Невски”. Тя е една от най-старите църкви в София и се възприема като един от символите на града.

Църквата е построена върху основите на няколко по-стари църкви от времето на римския град Сердика, разрушени от набезите на готи и хуни. През II век на това място е имало римски театър, a през следващите векове са издигнати последователно няколко храма.

Историята на София е тясно свързана с храма "Света София“ (на гръцки: Αγία Σοφία), който подобно на "Света София“ в Константинопол е посветен на "Премъдростта Божия“ – едно от имената на младия Исус Христос. Това, а не изхождащото от него име на мъченицата София, става и названието на града от ХІV в. нататък. Храмът е най-древната светиня на града, построена в най-високата му по онова време част и прочула го надалеч из Римската империя. 

Най-старата по-голяма църква на същото място, чийто под с римски мозайки е запазен до днес, е базилика от средата на IV век. През 343 г. тя става седалище на известния Сердикийски събор. До VI век в сградата са направени множество промени и основни престроявания. В средата на века църквата е така пострадала от нашествията на хуни и готи, че император Юстиниан Велики заповядва тя да се изгради отново като голяма базилика, посветена също на Божията премъдрост. Смята се, че оттогава вече над 1400 години тя неотменно носи това име. 

Предполага се, че нейната архитектура е резултат на грузинско влияние на имперски и строителни първенци произхождащи от тези кавказки земи. След 809 г. когато хан Крум включва Средец в държавната територия на България и особено след покръстването ѝ през цялото българското средновековие храмът продължава активно да се използва предимно като градска съборна църква и обичайно място за погребения, поради близостта на градския некропол. По времето на Второто българско царство (XII – XIV век) тя придобива статута на катедрална митрополитска църква.

През XVI в., по време на османското владичество храмът бил преустроен в джамия, а стенописите му унищожени. Големите земетресения от 1818 и 1858 г. съборили минарето и повредили сградата, а според едно поверие при второто земетресение в сградата били двaмата синове на ходжата, които загинали. Мюсюлманите приели това като лоша поличба и изоставили храма. Дълго време пустеел, а след Освобождението (1878 г.) бил превърнат в склад. Сградат е увередена и от англо-американските бомбардировки на София в 1944 г.

Реставрирана няколко пъти, а от началото на ХХ век тук се провеждат археологически проучвания. В момента видът на храма се доближава максимално до автентичния от късната античност и ранното средновековие.

Тук се намира главния некропол на античния град Сердика и тази част е най-гъсто наситена с гробнични съоръжения от периода II в.пр.н.е.–IV в.сл.н.е. До момента на територията на базиликата са разкрити над 50 гробници.

В близост до храма през 1873 г. е бил обесен революционерът Васил Левски (недалеч се намира и паметникът му). Зад църквата пък се намира гробът на големия български писател Иван Вазов.

Днес до храма се намира Паметникът на незнайния воин – символ на преклонение пред всички български войници, загинали за своята родина. Базиликата "Св. София“ е сред най-значимите архитектурни ценности, запазени от ранното християнство в Югоизточна Европа със световно значение.

Рейтинг

Информация

Работно време на храма:
март - септември: 07:00-19:00 ч.
октомври – февруари: 07:00-18:00 ч.

Работно време на базиликата:
втоник - неделя: 10:00-17:30 ч.

Цени на входни такси за археологическо ниво, базилика:
- възрастни: 6 лв.
- деца до 7 г.: безплатно
- ученици, студенти и пенсионери: 2 лв.
- лца с намалена работоспособност: 1 лв.
- беседи на български (20 лв.) и чужд език (40 лв.)

Предлага се и комбиниран билет, за посещение и на Музея за история на София (възрастни - 10 лв; ученици, студенти  и пенсионери - 3 лв.; лица с намалена работоспособност - 2 лв.)

Безплатни дни: втория и четвъртия четвъртък на месеца.

Тел. за информация: 02 980 5313

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

София, ул. "Париж” № 2

Пред храма има спирка на тролейбус 9
Близо са спирките на тролейбуси 1, 2, 4, 11
Близо са спирките на трамваи 20, 22, 23

Паркинг

Парко-местата се намират в СИНЯ ЗОНА:
- работни дни от 08:00-19:00 ч.; събота 08:00-14:00 ч.
- 2 лв./час (позволен престой до два часа)