otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Белоградчишки скали и крепост

Белоградчишките скали са изумителени скални образувания, разположени в подножието на Западна Стара планина, на 52 км югозападно от град Видин и на около 180 км от град София. Те са природен феномен на повече от 200 млн. години. Градът придобива световна известност с включването на Белоградчишките скали в гласуването за новите Седем чудеса на света.

Впечатляващият скален лабиринт обхваща район, дълъг 30 км и широк между 3 и 5 км. В продължение на повече от 200 милиони години, природата е изваяла от безформения камък причудливи образувания, издигащи се високо над зелените гори и ливади. Величественият скален ансамбъл е представен от внушителни скални монументи, наподобяващи крепостни кули, пирамиди, митични същества, силуети на хора, животни и гъби с размери до няколко десетки метра. Допълнителен визуален колорит им придава червеникавият цвят, получен от железните оксиди и хидрокисиди, допълван от сивите и кремави варовици. Зъбери, отвесни скални стени, пропасти, скални колони ограждат естествени крепости, използвани от хората през вековете.

Белоградчишките скали са разделени на три скални групи – Фалковска, Централна и Збеговска група. Народното въображение е сътворило различни наименования на отделните каменни форми. Централната група скали е разположена южно от Белоградчик и тук са най-интересните и внушителни образувания: Ученичката, Дервишът, Мечката, Кукувицата, Гъбите, Камилата, Конникът, Червената стена, Мадоната, Монасите и др. Втората група е разположена западно от града и скалите тук имат алпийски вид. Най-известни са Борич, Збеговете, Еркюприя. На около 4 км източно от Белоградчик се намира третата група, която обхваща скалите около Липенишката пещера.

На входа на комплекса се намира и Белоградчишка крепост, която е архитектурно-исторически паметник на културата от I – III век. Тя възниква като малка крепост-укритие, но претърпява доста бурно развитие. Белоградчишката крепост е впечатляващо дело на природата и човешкото творчество. Само две от стените - северозападната и югоизточната, са градени от човешка ръка. Огромни скални масиви, достигащи 100 метра височина, по естествен начин завършват зднанието. Строителите умело са използвали непристъпността на елипсовидната скална тераса и са превърнали съоръжението в отбранителен, наблюдателен, охранителен и съобщителен пункт. По време на Османското владичество турците разширяват крепостта, поради засилената хайдушка и революционна активност в района. Същински изменения в структурата на крепостта са нанесени в началото на XIX век. Добавени са и типично европейски елементи в крепостта.

Важна е ролята на Белоградчишкото кале в потушаването на Белоградчишкото въстание от 1850 г. За последен път крепостта е използвана във военни действия по време на Сръбско-българската война през 1885 г.

Белоградчишката крепост е обявена за паметник на културата,през 1985 г. с национална значение, пригодена за масови посещения. Скалите и крепостта са включени в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №15, заедно с Историческия музей в гр. Белоградчик.

 

Рейтинг

Телефон

0936 5 30 22

Цена

Белоградчишките скали са със свободен достъп.

Контакт за организиране на посещения с водач от Туристическия информационен център в Белоградчик:
Телефон: +359 936 53291
Цена: 30 лв. с включена беседа.

Цени за посещения Белоградчишка крепост:

Възрастни - 5 лв.                                      
Ученици - 3 лв.
Беседа - 5 лв.

Работно време

Зимно работно време (понеделник – неделя): 09:00 – 17:30 ч.
Лятно работно време (понеделник – неделя): 09:00 – 18:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

От центъра на Белоградчик има указателни табели към входа на крепостта. До скалите водят 5 екопътеки. Две от тях могат да се обходят без водач, а за останалите три е препоръчително да се наеме водач.

Паркинг

Пред входа на крепостта има паркинг.