otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Бейовите кули - гр. Враца

Във Враца има не една - а две средновековни кули, разположени в центъра на града и привличат врачани и гости на града. 

По-голямата е известна като Кулата на Мешчиите и се намира до административната сграда на Обшина Враца. Тя е построена през XVI век от дялани камъни, споени с хоросан - технология, типична за строежа на крепости поне в продължение на няколко века. Висока е 13.4 метра, състои се от приземен и три надземни етажа.  Дълго време кулата е използвана като жилище, но в края на ХХ век е преустроена в часовникова кула. Отначало вгодът на кулата е бил на 2 метра над земята, но впоследствие е зазидан и е бил оформен нов вход, вече на нивото на земята. През 2006 година по кулата са извършени възстановителни дейности и е добавен циферблат и ново художествено осветление

Недалеч се намира и Кулата на Куртпашовци - между Драматичния куклен театър и Регионалния исторически музей. Тя е висока 11 метра, построена е през XVII век и също е използвана за жилище на местен феодал. Състои се от подземен, приземен и два допълнителни етажа, които също са използвани за живеене. И при тази кула входът се е намирал на 2 метра над земята, като хората са се качвали по стълба до вратата,  а стълбата е била прибирана при опасност. Кулата има 12 мазгала (отвори за стрелба), а между конзолите - отвори за изливане на горещи течности върху противника (нефт, земно масло, катран и всякакви ужасии).

Предназначението им обаче не е напълно изяснено докрай. Липсват категорични доказателства за техните собственици, кой ги е строил, кога и дали са търпели някакви преустройства освен споменатите. Обявени са паметници на културата с национално значение.

Рейтинг

Информация

Кулите се намират на централния площад.

Екстри

  • Parking

Маршрути

Кулите се виждат от централния врачански площад "Хр. Ботев".
Кулата на Мешчиите остава северозападно, зад сградата на Общината.
Кулата на Куртпашовци остава югозападно, зад Историческия музей.

Паркинг

В центъра на Враца има няколко платени паркинга.