otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Божият мост (Жабокрек)

Божият мост е уникално скално творение, сравнимо с Чудните мостове в Родопите. Намира се край врачанското село Лиляче, а впечатляващата му форма е изваяна в продължение на хилядолетия от река Лиляшка бара. В миналото тя е била доста пълноводна, за което свидетелства високия скален свод, но в днешно време през лятото почти пресъхва, оставяйки смао няколко гьола под моста. Оттук е и другото название на местността - Жабокрек заради симфонията на земноводните.

Мостът има свод над 20 метра висок, пирок е към 25 метра, а дължината му е близо 100-120 метра. По стените му има малки пещери, приютяващи прилепи. С цел да се опази местността, Божият мост е обявен за защитена природна забележителност през 1964 г.

Недалеч от Божия мост се намира и въобновена крепостна стена от късноримската епоха, в местността Борованска могила, местните го наричат просто Градището. В района са още вирът Тиганчето, палеолитното находище Пешкето и тракийското светилище Кадин вир. Малко преди разклона за Божия мост, но от дясната страна на пътя за село Чирен, е пещерата Понора. В нея тече подземна река с малки водопади и няколко тесни езера, тя обаче не е достъпна за всеки – трябва ви екипировка и умения.

Рейтинг

Информация

Бъдете внимателни, тъй като много от предпазните огради по пътчеките не са издържали на времето.
 

Екстри

Маршрути

Божият мост се намира на 12 км северно от Враца. Може да се отиде до там през село Лиляче или през село Чирен. Отбивката за с. Лиляче е по пътя Враца-Криводол вдясно, а за с. Чирен е по пътя Враца-Борован вляво и след 5-6 км отново вляво (още преди да стигнете до с. Чирен - това е преди местността Понора).

Пътят след отбивките е черен и може да е трудно проходим в дъждовно и кално време. Отдясно ще видите част от от крепостните стени. Продължавайки до края на пътя ще стигнете до разширението с указателна туристическа табелка. През останките от "входа" ѝ започва пътечка, по която след 100 м. може да поемете надясня до Жабокрек и вира Тиганчето, а надолу и наляво - до Божия мост.

Паркинг

Паркиране е възможно около останките от крепостната стена.