otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Черепишки манастир "Успение Богородично"

Черепишкият манастир "Успение Богородично" е действащ мъжки манастир и се намира югоизточно от град Враца, разположен недалеч от гара Черепиш в уникалното със своето разнообразие на природни забележителности Искърско дефиле.

Той е основан по време на Втората българска държава, през управлението на цар Иван Шишман (1371-1393 г.), но е бил разрушен при нахлуването на османлиите. Възстановен е през 1660 г. Наименуването на много от околностите с името на цар Иван Шишман дава основание да се предполага, че тук са станали стълкновения между неговата войска и завоевателите.

Манастирът е в подножието на величествени скали, с издълбани в тях стотици пещери. Възникването му е свързано с историята на средновековния „Коритен град“, съществувал в близката местност Ритлите. Смята се, че днешното си име храмът получава от белеещите се кости на загинали воини, останали след епична битка на цар Иван Шишман през 1396 г.

През вековете на робството храмът е бил неколкократно опожаряван, но все пак е оцелявал и е бил съграждан отново и отново. В годините на национално Възраждане манастирът се превръща в просветно средище. Години наред в комплекса са се водили учебни занятия на свещеническо училище, богословски институт и Софийската духовна семинария. 

Черепишкият манастир е обявен за паметник на културата от национално значение. Не завладява с мащабност и размери, но за сметка на това - спокойствието и красотата на дефилето са завладяващи. Тук българският поет Иван Вазов е написал разказа "Една българка", освен него красотата на манастира е описана и от Алеко Константинов, както и от унгарският пътешественик Феликс Каниц.

Храмовият празник се чества на 15 август – Деня на Света Богородица.

Рейтинг

Информация

Черепишкият манастир предлага настаняване и храна. 

Телефон за връзка: 0899037020 - отец Дилян

Манастирът е отворен от 08:00 до 20:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Food

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

Маршрути

До Черепишкия манастир се стига лесно с кола от София по главния път (Е79) за гр. Мездра през Искърското дефиле. На около 5 км преди Мездра има отбивка, която след 4 км води до портите на манастира. Това е пътят под Врачанския балкан.

Може и от София - през Нови Искър - Своге - гара Лакатник - към Мездра. От Враца - пътят е през Мездра.

До манастира може да се стигне и с влак, като се слиза на спирка Черепиш.

Паркинг

Преди манастирския комплекс има място за паркиране.