otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Черни връх

Надморската му височина е 2290 m, което нарежда Витоша на четвърто място по височина сред българските планини – след Рила (връх Мусала – 2925 m), Пирин (връх Вихрен – 2914 m) и Стара планина (връх Ботев – 2376 m).

При средногодишна скорост на вятъра от 9,3 m/s Черни връх е вторият най-ветровит връх в България след връх Мургаш (10,3 m/s).

На върха има метеорологична станция, построена през 1935 г. – малко след обявяването на Витоша за народен парк, първият такъв на Балканския полуостров. В станцията има малка туристическа чайна (която към днешна дата е нестопанисвана и не функционира), както и пост на Планинската спасителна служба (ПСС).

Природен парк "Витоша" е първият природен парк на Балканите. През годините многократно са се менили границите му, но това не засяга най-високия му връх. Той се намира на границата на резерват „Торфено бранище“, представляващ обширна заблатена местност с торфена покривка, която на места достига до 2 м. Това е причината по маршрутите нагоре да има големи петна с размекната почва, които се задържат през по-голямата част от годината. В „Торфено бранище“ се срещат стотици видове водорасли и мъхове.

„Бистришко бранище“ е друг резерват в непосредствена близост до Черни връх. Неговата цел е да съхрани популацията от смърчове в района на Стара река, които са на възраст над 100 години. През 1977 г. той е включен в програма „Човекът и биосферата“ на ЮНЕСКО.

Югозападно от Черни връх се намира местността „Сухото езеро“, където преди няколко столетия е имало две езера. В последствие те са били пресушени заради рудодобива в района.

Черни връх е част от "100-те национални туристически обекта" на Българския туристически съюз, под №74а. Черни връх има специално място в историята на българското туристическо движение. Именно неговото изкачване, организирано от писателя Алеко Константинов на 27 август 1895 г., се счита за рождена дата на организирания туризъм и Българския туристически съюз. Всяка година на тази дата стотици туристи изкачват върха. По името на писателя и неговия псевдоним – Щастливеца, са именувани хижата и близкия до нея хотел (сега разрушен).

Черни връх е един от най-изкачваните върхове в страната. От всички страни на Витоша тръгват маркирани туристически маршрути, които се пресичат на най-високата точка. Най-близкия изходен пункт за изкачването му е хижа Алеко – само на 3 км по червената маркировка. Най-предпочитан за хората си остава маршрутът от хотел Морени, макар и с 2 км по-дълъг, тъй като е изключително лек. Други подходящи за покоряването му преходи са от с. Ярлово, с. Кладница, с. Железница, с. Бистрица, кв. Княжево и още други.

Рейтинг

Информация

Уеб-камера от Черни връх:
http://weather-webcam.eu/camera-webcam-online-cherni-vrah-vitosha-na-jivo

Екстри

  • WC

  • Food

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Най-близките до върха хижи са х. „Алеко“ (1810 m н.в, 3 km посока север-североизток, връзка до София с автобус и лифт) и хижа „Кумата" (1725 m н.в., 5,5 km посока северозапад).

В подножието на върха започва ски-писта, отвеждаща до х. „Алеко“, където има обособен ски-център.