otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Червената църква край гр. Перущица

Близо до град Перущица, Пловдивско, се намира много ценен и интересен културен паметник. Насред пустошта се издигат останките на раннохристиянски храм. Известен е като "Червената църква" заради цвета на материала, от който е построена.

Районът е облагороден с алеи и пейки. Изградени са по Европейски проект, чрез който църквата е и укрепена през 2013 г.

Консервирани са запазените стенописи от V и XII век, като на информационна табела е описано подробно какви са изображенията на запазените стенописи. Червената църква най-вероятно е строена в края на V век или в началото на IV век, по време на управлението на император Анастасий I.

Червената църква била богато украсена. Подът ѝ бил покрит с мозайка, а стените до известна височина облицовани с мраморни плочи, над които следвали стенописи. Днес са запазени само отделни стени и части от купола. Достигнала до наши дни като величествени руини, църквата е един от най-забележителните раннохристиянски паметници в Югоизточна Европа.

Рейтинг

Информация

Официален сайт на Община Перущица:
http://www.perushtitsa.bg/червената-църква

Контакти: Телефонна централа 03143 /27-86
E-mail: perushtitsa_ob@abv.bg 

Екстри

  • WC

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

По пътя от Пловдив към Перущица през Йоаким Груево, има отбивка вляво насред полето, преди Перущица. В обратната посока - табела няма. Отбивката от главния път до обекта не е асфалтирана. Пеша се стига за 10 минути. 

Паркинг

Няма изграден паркинг.