otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Чипровски манастир "Св. Иван Рилски"

Чипровският манастир е български православен манастир от Видинската епархия, разположен в долината на река Чипровска Огоста, на около 5 км североизточно от град Чипровци. Построен от българските католици през 10в. и за периода на своето съществуване е разрушаван и възстановяван многократно (в летописите на манастира са отбелязани шест пожара и разрушения): през 1412, 1688, 1806, 1828, 1837 и 1876 година. Особено тежки последици имало второто нападение над манастира след потушеното Чипровско въстание, когато били унищожени както икони, църковни утвари и реликви, така и богатата библиотека от славянски и български книги, следствие от оживената духовна дейност в манастира пред 17 век. Тленни останки на въстанниците са съхранени в костницата в кулата. След възстановяването си, манастирът установява връзки с руски православни манастири и получава в дар от император Павел I - престолно евангелие с пищен сребърен обков, което днес се съхранява в Националния исторически музей.

През 1829г. е построена манастирската църква, която може да се види в двора на комплекса и днес. По време на въстанията в Северозападна България Чипровският манастир на два пъти приютява по няколко хиляди четници. Самите монаси се включват като въстанници в Ломското съзаклятие от 1867-68г. През юли 1876г. в близост до манастира сражения водят четите на Панайот Хитов и Филип Тотю.

Манастирският комплекс се състои от черква, монашеска обител, малко гробище и триетажна кула с костница в приземния етаж, параклис на втория и камбанария на третия етаж. Комплексът е ограден от каменен зид с три входа. В центъра се намира църквата „Свети Иван Рилски“, която е едноапсидна и триконхална с нисък купол, без стенописи.

Манастирската обител е двуетажна с открити към вътрешния двор чардаци и дълга 75 метра. Поради наклонения терен отвън изглежда като внушителна твърдина, а отвътре създава впечатление, че е вкопана в земята. В чест на Освобождението, в помещение на втория етаж е открит параклисът „Свети Атанасий“ с малък иконостас, сглобен от два старинни иконостаса от средата на 19 век и един нов от 1879г.

Кулата в Чипровския манастир представлява триетажна камбанария. В приземния етаж се съхраняват кости на участници в Чипровското въстание и монаси, загинали при участието си в национално-освободителното движение. На втория етаж на кулата, до който се стига по конично оформени външни каменни стъпала, някога е имало и понастоящем се възстановява малък параклис. До третия етаж, където се намира манастирската камбана, се достига по вътрешни стъпала. Оттам се разкрива красива гледка към двора на манастира и околните хълмове.

Чипровският манастир е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №69, заедно с Историческия музей в Чипровци.

Рейтинг

Информация

Телефон: 0876 902 052

Манастирът е отворен за посещения през цялата седмица между 08:00-18:00ч.
По последни данни не предлага настаняване и храна.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

До манастира се стига по отбивка по пътя между селата Белимел и Железна. Най-близката железопътна гара е Монтана, затова пътуването с лек автомобил е препоръчително,

Паркинг

Пред входа на манастира има пространство, обособено за паркинг.