otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Чудните скали

Скалният феномен Чудните скали се намира на 4 км от село Аспарухово (Варненско) и обхваща площ от 12,5 ха по брега на язовир „Цонево”. В непосредствена близост до скалите минава главният път, свързващ Провадия и Айтос, оттук минава и жп линията Варна - Пловдив. Чудните скали представляват масив от около десетина красиви скални игли с височина 40-50 м, наподобяващи кули на замък. Образувани са от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Скалите изникват непосредствено от бреговете на язовир „Цонево”, където са най-стръмни и отвесни.

Феноменът се състои от три масива, по цялата им дължина са прокопани три тунела, през които минава автомобилен път, направен от натрошени камъни. Тъй като се виждат от главния път, скалите често привличат пътуващите, които отбиват, за да се насладят на гледката. Непосредствено срещу Чудните скали се намира и едноимената хижа, която предлага настаняване.

Интерес представляват и скалите, оборудвани с маршрути за скално катерене. Те се намират на 10 минути пеш от природния феномен Чудните скали, нагоре по стръмна пътечка, на мястото на изоставена кариера за камъни. Скалите са с формата на дъга, с характерен таван в горната си част. Тук е проведено едно от републикански първенства по катерене и специално за целта са оборудвани 8 маршрута. Постепенно скалите са доекипирани и в момента има 18 оборудвани маршрута от 6-а до 10-а категория.

Рейтинг

Информация

Забранено е на територията на природната забележителност чупенето и рушенето на скалите, както и поставяне на рисунки върху тях.

Телефон

Община Дългопол: +359 517 22 185
Хижа: 0878 112 276 

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Drinks

Маршрути

Чудните скали се намират на около 90 км югоизточно от Варна, като за предпочитане е пътят през Провадия заради качествената пътна настилка. 

Пътуването с БДЖ от Варна е с пътническия влак за Аспарухово, а от жп гарата пеш за около час се стига до скалите.