otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Даскалоливницата

Даскалоливницата е първото класно училище в България, отворено в град Елена през 1843 г. от възрожденеца Иван Момчилов. Част е от архитектурно-исторически комплекс, включващ църква, храм и хан.

Иван Момчилов - възрожденец, получил образование в Атина и Русия, въвел някои модерни методи в преподаването, упражнения по гимнастика и премахва боя като възпитателно средство в училището. Той въвежда биенето на училищен звънец и дежурни ученици. Автор е на "Граматика на новобългарския език” (1868), в която залягат основите на Търновската книжовна школа.

Като учител в Еленското класно училище през 1848 г. Петко Славейков го нарича с чудното име “Даскалоливница”, както свещоливница, призвано да лее даскали. Според проучванията на работещите в историческия комплекс на града, възпитаници на Даскалоливницата са били учители (даскали) в повече от 60 градове и над 40 селища от страната. Част от възпитаниците на школото са Драган Цанков, Иван Кършовски, Сава Катрафилов,  Добри Войников, Добри Чинтулов и много други.

След Освобождението, сградата на училището за известно време е ползвана като болница. Днес сградата е превърната в музей и е в списъка на "100-те национални туристически обекта: под №60, заедно с Къща-музей "Иларион Макариополски“. Първият му етаж показва предмети от учебния процес - учебници, помагала и глобус. Сградата на Даскалоливницата е реставрирана през 1963 г. и тогава в нея е поместена още една експозиция, посветена на историята на град Елена от възникването на града до Руско-турската война. В приземния етаж е уредена експозицията "Християнско изкуство от втората половина на ХІХ век".

В Камбуровият хан в двора на комплекса е представена етнографска сбирка на дамски и мъжки тоалети, както и предмети от бита и културата на гражданите на Елена от края на XIX и началото на ХХ век.

Църквата "Свети Никола" е най-старата в региона. Първият писмен документ за съществуването му датира от 1518 г. През 1837 г. е построен храмът "Успение на Пресвета Богородица". До Освобождението през 1878 г. това е най-големият храм в Северна България.

Рейтинг

Информация

Телефон: +359/ 6151 61 29
e-mail: museum_elena@abv.bg

Работно време:
понеделник-петък: 09.00–12.00ч. и 14.00–17.00ч.
събота и неделя + официални празници: 09.00–17.00ч.

Входни такси:
Първо класно училище "Даскалоливница” - 2 лв. за възрастни, 1 лв. за учащи
Камбуров хан - 2 лв. за възрастни, 1 лв. за учащи
Църква „Свети Никола” - 2 лв. за възрастни, 1 лв. за учащи
Беседи на български език - 4 лв.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Елена, ул. „Църковна” 1

Паркинг

Ул. "Цръковна" е тясна, но може да паркирате в близост до комплекса и да се любувате на разходка из центъра на Елена. На ъгъла с ул. "Хаджи Димитър" има разширение за паркиране на няколко автомобила.