otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Дивотински манастир "Св. Троица"

Дивотинският манастир "Св. Троица" е построен през 1046 г. и е един от най-старите и запазени манастири около София. След завземането на София от турците през 1382 г. манастира е разрушен, като от тогава до днес са останали само малки дървени части от иконостаса и три стенописни икони. Светата обител е възобновена през 1875 г. и сред местните хора става известен и като Царски манастир, заради честите посещения на Цар Фердинанд, който подарил две каляски на тогавашната игуменка, майка Клавдия. Както повечето манастири, така и Дивотинският е поддържал килийно училище и подпомагал освободителните борби, като е приютявал Васил Левски.

Дивотинският манастир е действащ, като в днешния си вид църквата и манастирските сгради са построени през 1902 г. Църквата е еднокорабна, едноапсидна, с две конхи и един купол, разположен върху висок барабан. В нея се съхранява смятаната за чудотворна икона на Св. Богородица.

Рейтинг

Информация

Храна и спане в Довотинския манастир не се предлагат.

Екстри

  • Parking

Маршрути

До Дивотинския манастир се стига, след като от гр. Банкя се поеме по пътя за кв. Михайлово, но се отбива вдясно малко преди да се стигне квартала. Оттам се кара около километър и се отбива по черен проходим път вляво, който след 2-3 км. води до манастира.