otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Долна баня

Долна баня е с богата и вековна история. Чистият въздух на Рила планина, мекият климат и най-вече лековитите минерални води са превличала както траки, така също и римляни, византанци, славяни, прабългари. Освен с гостоприемните си хора, Долна баня ще ви посрещне със Спа хотели, с открити и закрити басейни и голф игрища.

Голямо богатство на Долна баня са минералните извори. Водата в тях е слабоминерализирана, алкална, радиоактивна. Геотермалният извор е с дебит 17 л/сек., като има неразкрит потенциал. Началната температура е 62-65 °С. Водите са подходящи за лечение и профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и посттравматични състояния, дихателната и нервната системи, гинекологични и кожни заболявания, вторични анемии, проблеми с обмяната на веществата, както и за питейно приложение, но само за профилактика на кариес, поради високото съдържание на флуор.

Другият минерален извор е в местността "Бялата вода" на 2.5км югозападно от града, с дебит 1 л/сек. и температура 26 °С. Водата в него е хипотермална, слабоминерализирана, сулфатно-натриева, без санитарно-микробиологични признаци на замърсявания. Използва се за питейно балнеолечение и балнеопрофилактика.

В границите на Долнобанската котловина се намира един от най-мощните и интересни термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието. Към 1700 г. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори в горната част на котловината. Едната била изградена върху римски основи и днес е известна като "Римската баня", другата е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня.

Уникалният микроклимат, кристалният въздух, чистата планинска вода, близостта на Боровец, туристическите дестинации на Национален парк „Рила“ определят вилната зона в Долна баня като идеално място за отдих и почивка, като база за туризъм, лов, риболов, гъбарство и билкарство.

В близост се намира и ферма за щрауси – „Щраусово забавление“, която може да посетите.

Рейтинг

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Drinks