otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Дом на хумора и сатирата

Домът на хумора и сатирата е културен институт в гр. Габрово, чиито основни цели са събирането в музейни колекции и домакинство на постоянни и временни изложби на хумористични и сатирични произведения на изкуството от България и света, издателска дейност и организиране на конкурси и фестивали на хумора. Емблемата му представлява земен глобус с котешки очи и уши, за да “вижда и чува” световния хумор посредством сетивата на символа на габровския хумор – котката.

Той е създаден върху основите на стара кожарска фабрика на “лъжовния” 1 април (Международния ден на шегата) 1972 година и е горд наследник на местния фолклорен хумор и веселите карнавални традиции на Габрово – българската столица на хумора. Под девиза “Светът е оцелял, защото се е смял” Домът развива многостранна дейност – той е и музей на смеха, и галерия на световното хумористично изкуство, и информационен център, и място за развлечение, и туристическа атракция за малки и големи. Проектирана е от архитект Карл Кандулков. Изложбените зали на Дома са с обща площ 8000 кв. м.

Притежава фонд от 37 500 художествени творби от над 9000 автори от 173 страни по света: от тях приблизително 22 000 карикатури, над 3 000 сатирични графики, над 1 000 живописни творби, около 1000 скулптури, около 9 500 фотографии, над 200 плаката, над 300 карнавални маски и костюми. В единствената в света „Виц Банка“ всеки посетител може да остави своя любим виц.

Изключително забавни са т.нар. габровски сувенири – чаши-половинки за кафе и чай, чаши за неканени гости, чаши за мъже с мустаци, габровска халба за бира с двойно дъно, за да се сипва по-малко и др.

Основните събития, организирани от Дома на хумора и сатирата са:

- Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата (МБХСИ) - от 1973 г. в раздели карикатура, графика, живопис, скулптура, плакат и фотография;
- Национална среща-наддумване „Благолаж“ - от 1985 г.;
- Карнавал на хумора и сатирата.

Домът на хумора и сатирата посреща своите посетители с веселия поздрав на любими хумористични герои, чиито скулптурни композиции оформят Парка на смеха:
- известния с хитрините си герой от българския фолклор Хитър Петър;
- най-великия комик на всички времена Чарли Чаплин;
- неразделните Дон Кихот и Санчо Панса;
- огромен слънчев часовник;
- странната метална Вавилонска кула;

Домът на хумора и сатирата е единственият музей в света, посветен на хумора!
Включен е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №19, заедно с Музея на образованието, Етъра, и месността Узана.

Рейтинг

Телефон

+359 66 809300

Уебсайт

http://www.humorhouse.bg

Цена

Цената за посещение е 3 лв., а за учащи – 1.50 лв.
Беседата на български език е 5 лв., а на чужд език – 10 лв.

Работно време

Зимно работно време (01 ноември - 31 март): 09:00-18:00ч, почивен ден - неделя.
Лятно работно време (01 април - 31 октомври): 09:00-18:00ч, без почивен ден, освен на 24 май.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Град Габрово, ул. Брянска" 68

Паркинг

Безплатен паркинг срещу входа на музея.