otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил"

Дряновският манастир "Св. Архангел Михаил“ е действащ български, мъжки манастир. Съвременният манастир е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №22, заедно с близкоразположената пещера "Бачо Киро" и Музей "Кольо Фичето" в Дряново. Манастирът е сред 10-те най-почитани светини на Българската православна църква, национален исторически паметник и предпочитан туристически обект в района, съчетан с изградена екопътека.

Манастирът е основан по време на Втората българска държава (XII век) и се е намирал на 2 км от сегашното си разположение, в местността Църквището - близо до лятната резиденция на българските царе от Асеновата династия. По време на Османското владичество е разрушаван и ограбван на два пъти, но бързо е възстановяван. За пореден път Дряновският манастир е изграден в края на XVII век на мястото където се намира и до днес. Тогава в него е функционирало и килийно училище. В манастира е имало препис на Паисиевата история, направен през 1783-1793 г.

Историята на манастира е пряко свързана с борбите на българския народ за национална свобода. В него често са пребивавали Васил Левски и Георги Измирлиев. В таен склад се съхранявали храни и оръжия и по време на Априлското въстание отрядът на поп Харитон и Бачо Киро се насочил натам, превръщайки Светата обител в своя крепост. Девет дни четниците устоявали срещу турската армия и башибозушките орди. Манастирът е опожарен, но скоро пак е възстановен и добива сегашният си облик. През 1897 г. е издигнат паметник-костница на загиналите въстаници.

От старият комплекс е останал само храмът и то не в първоначалния си вид. От трите купола на църквата е останал само един. Самата църква е без стенописи и със следи, напомнящи за въстаническите борби. Към западната стена на църквата е прилепена камбанария, а към северната - аркиран притвор.

Откритите в района находки са изложени в музейна експозиция "Археология и Възраждане" и разказват за развитието и възникването на манастира, както и за региона - в близост са намерени останките на крепостите "Боруна" и "Градът". В малка сграда до църковната камбанария е уредена и скромна изложба от икони.

Храмовият празник се чества на 8 ноември - Архангеловден.

Рейтинг

Информация

В манастира се предлага настаняване в стаи с две и три легла. В близост има заведения с добра храна.

Телефон

0676/2389; 062/25670; 0887/546331;

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Манастърът се намира в долината на р. Дряновска. Намира се на 4 км южно от Дряново, на 24 км от Велико Търново и на 15 км северно от Габрово.

Паркинг

Има изграден паркинг пред входа на манастира.