otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Двор на кирилицата

Град Плиска от май 2015 година стана особено привлекателен за туристи, понеже там се намира „Дворът на кирилицата”, единствен комплекс, създаден от арменеца Карен Алексанян. Плиска е и първата столица на България, а комплексът е още един уникален начин да се представи богатата българска история. В двора можете да видите паметници на Борис I, скулптури на Св. Св. Кирил и Методий, можете да посетите картинната  галерия, а самия двор е уникален със своите двуметрови каменни букви, изработени от арменски скулптори. Шест от буквите изписват името на Плиска, а останалите са разположени свободно върху тревната площ.

Комплексът “Дворът на кирилицата” е организиран в две свързани едно с друго пространства:

Входната порта въвежда към Буквите – мястото, където са разположени внушителните скулптури (ръчно резбовани от камък) на кирилските букви пред погледите на три емблематични фигури – на светите братя Кирил и Методий и на св. Борис I – Михаил, царя покръстител на българския народ. Вляво от скулптурата му е изграден малък параклис, носещ неговото име. До параклиса се издига камък с кръст – традиционният арменски “хачкар”, подарък от първия християнски народ с послание за Двора на кирилицата.

През картинната галерия, разказваща с образи историята на покръстването и създаването на кирилицата, се прехожда към Крепостта – символ на защита и съхранение на българщината и писмеността. Това е автентична каменна сграда с кула и бойници, а двете огромни зали на първия и втория ѝ етаж са приютили най-значимото от историята на кирилицата и България.

Пред Крепостта е разположена уникална Алея на писателите, на която ще са представени творци от национални култури и религии, писали и пишещи на кирилица. Тя беше тържетвено открита на 1 ноември 2017 г. с бюст-паметника на българския и световния поет Пейо Яворов. Много скоро своето достойно място на Алеята ще заемат  още 80 писатели от различни народности.

Специално място е отделено и на автори, които са създавали на кирилица и книги за деца. Върху внушителна стена на 27 юли 2017 г. бяха поставени 14 барелефа на творци от 10 националности, които ще се допълват във времето .

В непосредствена близост до двора е комплексът "Стара Плиска" със възможност за отсядане и отдих.

Рейтинг

Информация

http://starapliska.bg

Уебсайт

http://дворнакирилицата.bg

Цена

Входна такса - 6 лв.
Ученици и пенсионери – 3 лв.
Деца до 7-годишна възраст – безплатно.
 

Екстри

  • Wi-Fi

  • WC

  • Food

  • Velo Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks