otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Еменски каньон

Еменският каньон е живописна местност по течението на р. Негованка, в полите на Предбалкана, на 20 км западно от Велико Търново. Първоначално е бил наричан Каньонът при река Негованка, в някои карти и днес се назовава така. Каньонът започва южно от с. Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което е разположено с. Емен. По този начин естествено се разделя на две части – Долен и Горен боаз. Дължината му е 950 м. Заради уникалните природни образувания и красивата природа Еменският каньон е обявен за природна забележителност през 1980 г.

Местността около с. Емен обаче ще ви предостави за наслада не само разходка по първата в България екопътека, но и пещера. И малко водопадче с широк и прохладн вир. Негованската екопътеката минава от двете страни на каньона по пътечки, намиращи се на около 50 м височина. Стените на каньона са отвесни и високи около 80-90 м,

Безспорно най-красивата част от каньона е закътаният водопад Момин скок. Той е висок 10 м и е обграден от три страни с отвесни скали. Водопадът носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. На водопада може да се нарадвате най-много пролетно време, през останалата година реката не е мнго пълноводна.

Местността е със силно развит карст – в каньона се намира Еменската пещера, която е една от най-дългите в България (3113 м). Установено е, че е била населена през още през неолита. По времето на социализма е превърната във ферма за култивиране на печурки, по-късно е била мандра за зреене на сирене, както и част от военен обект. Като следствие от тази експлоатация на входа ѝ е излята бетонна плоча, отгоре на това е и единствената пещера у нас, в която има асансьорна шахта. Еменската пещера е едно от подземните местообитания на прилепи в България с национална и европейска значимост.

Освен най-известната Еменска пещера, в Долния боаз през 1985–1991 г. е открита голяма пещерна система, разположена между селата Мусина, Балван, Ново село, Емен, Добромирка и Вишовград с многобройни водни и сухи галерии. Това са пещерите "Русе“ (3306м), "Бамбалова дупка“ (2923м) и "Троана“ (3243м).

 

Рейтинг

Информация

Препоръчително е носенето на удобни обувки и вода за пиене. Влизането в пещерата без подходяща екипировка не е препоръчително. Имайте предвид, че в зимн или дъждовно време дървените мостчета и съоръжения са много хлъзгави.

Имайте предвид, че най-красив е каньонът през пролетта - с най-пълноводна река и раззеленена природа.

Настаняване се предлага в село Емен.

Екстри

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Отклонението за с. Емен от магистралата от Велико Търново в посока към София е през с. Балван, а от Емен има упътващи табели за екопътеката.

За екопътеката:
Пътеката започва със спускане в Еменския пролом, където се намира и Еменската пещера. Теренът на пътеката не е труден, но е добре да се приготвите като за преход. Следва изкачване към ръба на каньона, откъдето има много красива гледка към р. Негованка. Тя по-пълноводна пролетно време и тогава местността е най-красива. На места има дървени мостчета водещи до другата страна на каньона, откъдето може да се спуснете до затънтеното водопадче. Ако продължите по екопътеката ще стигнете до края ѝ, където има малък водоем. Има и по-вътрешна пътека в гората, по-утъпкана и широка, но не предлага гледката, на която може да се насладите с по-тясната пътечка по ръба на каньона. Ако поемете по нея - малко преди язовира има разклонение към водопада. Пътят до него е около час ходене. Табелата за по-широката пътека е на стотина метра по-нататък след първата табела, но тръгнете ли по нея ще пропуснете пещерата. При спокойно ходене, екопътеката се изминава за около 3 часа.

Препоръчително е носенето на удобни обувки и вода за пиене. Влизането в пещерата без подходяща екипировка не е препоръчително. Имайте предвид, че в зимн или дъждовно време дървените мостчета и съоръжения са много хлъзгави.

Паркинг

Автомобилите може да се паркират в началото на екопътеката.