otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Етнографски комплекс "Кулата"

Етнографски комплекс "Кулата" - гр. Казанлък е част от Исторически музей "Искра". Местоположението му не е случайно – намира се в най-стария квартал на града, където има запазили традиционния си облик сгради. Казанлък като малък град има своеобразна градска култура, разположена сред неповторима природа. Това е архитектура, която уважава местните традиции, спазва ниската етажност и специфични архитектурни детайли по фасадите, превърнали се в запазена местна марка. През 1976г в две от реставрираните къщи са уредени етнографски експозиции от Историческия музей.

Едната къща е строена в началото на ХІХв и е типична подбалканска като архитектура - едноетажна, асиметрична. Има две стаи, кухня и соба - използвана като гостна и спалня. В двора й е възстановен и селскостопански навес, в който е подреден обичайния инвентар за примитивна обработка на земята. Втората възстановена къща по това време е на видния казанлъшки общественик, търговец и дарител Иван Хаджиенов. Като архитектурно изпълнение тази къща няма подобна в града. Къщата е двуетажна, асиметрична, с открит чардак и кьошк.

Експозицията на Етнографски комплекс "Кулата" представя домашния уют на казанлъчанина по онова време, новото му самочувствие и отношение към света. Туристите винаги свързват Казанлък с Долината на розите, а вече и с тракийските царе. На посетителите на Етнографския комплекс се предлагат и допълнителни атракции - представяне на розоварене, тестване на етерични масла, дегустация на кулинарни продукти от маслодайна роза, куклен фолклорен спектакъл.

Рейтинг

Телефон

0431 6 42 47
0431 6 57 33

Адрес

бул. „Никола Петков“ 18, Казанлък

Цена

За възрастни с дегустация на сладко от рози и ликьор от рози - 6.00 лв.
За учащи (ученици и студенти) - 2.00 лв. (не се предлага дегустация на сладко от рози и ликьор от рози)
Деца до 7 години: безплатно (не се предлага дегустация на сладко от рози и ликьор от рози)

Работно време

всеки ден от 09:00 до 17:30 ч.
(затворен от 1 ноември до 31 март)

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks