otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Етнографски музей - гр. Берковица

Етнографският музей в Берковица разполага с богата експозиция, която запознава с бита и обичаите на хората от Северозападна България и е включен в "100-те национални туристически обекта" под №34, заедно с Къщата-музей "Иван Вазов" и връх Ком.

Във фондохранилищата му се пазят хиляди уникати от сферата на художественото творчество и занаяти, както и народните обичаи. Посетителят може да види богатото цветово многообразие в изработката на облекла и килими, както и накити, предмети на домашния бит и някои традиционни за региона обичаи. Повечето експонати са свързани със занаятите, носиите и предметите от бита — по време на османската власт Берковица е била развито занаятчийско селище, главно в производството на грънци.

Посетителите на музея в Берковица могат да видят каракачански костюми, чипровски килими, свилени платна, берковска керамика, медни съдове и накити от региона.

Удивление сред посетителите предизвиква вътрешната баня с интересния си начин за затопляне на водата и наличието на керамична канализация за отвеждане на мръсната вода от нея, и от "мийката” (мястото за миене на съдовете) в кухнята.

Освен посещенията на постоянната експозиция и временните тематични изложби, Етнографски музей използва и редица други форми за популяризирането на богатата традиционна култура. Музеят е организатор и домакин на концерти, ревюта, промоции на книги, демонстрации на занаяти и други допълнителни атракции за посетителите.

Рейтинг

Телефон

0953/88045

Мейл

etnoberk@abv.bg

Цена

Вход:
възрастни - 1,00 лв.
ученици и студенти - 0,50 лв.
екскурзовод - 3,00 лв.

Входната такса е обща за Етнографския музей, Къщата-музей "Иван Вазов” и Художествената галерия.

Работно време

Работно време:
понеделник - петък: 08:00-12:00 и 14:00-17:00 ч.
събота - неделя: 09:00-12:00 и 14:00-17:00 ч.

Екстри

  • WC

  • Parking

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Гр. Берковица, ул. "Поручик Грозданов" 7
Точно до Къщата-музей "Иван Вазов", с каменен зид.

Паркинг

Има малък паркинг до музея и къщата.