otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Етнографски музей - гр. Несебър

Етнографският музей се намира в Стария Несебър и представя бита и традиционното облекло, както и празниците на несебърските жители. Музеят се помещава в къщата на Москояни, която е типична архитектура за Черноморието от късния период на Възраждането. троена е през 1804г. и е била собственост на богатия търговец Панайот Москояни.

Самата къща е двуетажна, приземният етаж е каменен, висок , с двукрила врата. Горният жилищен етаж е еркерен и обшит с дъски. Той е с високи и много на брой прозорци с изглед към морето. Петте стаи на етажа са разположени около салон с дърворезбован таван, в средата украсен с звездообразна розета. Северните стаи, използвани и през зимата са с камини.

Бургаска област е един от най-интересните и разнообразни райони по отношение на народните тъкани и носии и тук е уредена изложбата "Носии и тъкани от Бургаска област". Тук може да се види и традиционното облекло на преселниците от Вардарска Македония – женска носия от Ениджевардарско, части от мъжки и женски костюми и колекция от ковани пафти.

Рейтинг

Информация

Тел: 0554 46 019 и 0554 46 012

Работно време:

Юни, юли, август и септември
от вторник до неделя:
10:30–13:30 и 14:00–18:00 ч.
понеделник – почивен ден.

Май и октомври
от вторник до неделя:
10:30–13:30 и 14:00–18:00 ч.
понеделник – почивен ден.

От ноември до март музеят не е отворен за посетители. 
Обектът може да бъде отварян по заявка на групи.

Входни такси:
Възрастни – 3 лв.
Учащи – 2 лв.

Екстри

Маршрути

Адрес: гр. Несебър, ул. "Месамбрия" 32

Паркинг

Препоръчваме ви да оставите автомобила си на някой от платените паркинги в началото на Стария Несебър и да се насладите на многото древни църкви и музеи с приятна разходка.