otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Етнографски музей - с. Осмар

Етнографският музей в село Осмар е изграден с дарения в двора на православния храм "Св. Св. Константин и Елена", през 2012г на мястото на старото килийно училище. Десетки снимки разказват за забележителното минало на селото, скътано  полите на Шуменското плато сред вековни дървета.

Според специалисти по старобългарски “усмар” значи кожен мех. Оттам селото носи името - в кожени мехове някога наливали виното. А Осмар е прочут с най-добрия пелин.

В района има множество къщи за гости, където може да отседнете в уютна атмосфера. Недалеч са внушителните Осмарски скални манастири и скалният феномен "Окото" със спираща дъха гледка.

В селото и региона битува легенда, че когато кан Крум заповядва да бъдат изкоренени лозята, запазва за лично ползване насажденията в района на Осмар. С това хората обясняват превъзходните качества на произвеждания там „Пелин“, твърдейки, че се произвежда по рецепта и технология, останали от времето на Първата българска държава.

Рейтинг

Информация

Работно време:
По предварителна заявка.

Тел. 0886 386 585

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

Маршрути

Село Осмар се намира на 9км югозападно от гр. Шумен по пътя за Велики Преслав. Отбивката е вдясно към селата Хан Крум и Троица. Третото село е Осмар.

Паркинг

Възможности за паркиране има навсякъде из селото.