otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Етъра

Архитектурно-етнографски комплекс "Етър“, или Етъра, е музей на открито, пресъздаващ българския възрожденски бит, култура и занаятчийство от втората половина на 18в. Той е първият по рода си музей в България и е разположен на 8км южно от основната част на град Габрово.

В АЕК "Етър“ се намира единствената в България сбирка на народна техника на вода. Тя съдържа 10 експоната и е една от богатите и добре организирани технически сбирки сред европейските музеи на открито. Това е причината, водното колело да се превърне в емблема на Етъра. Най-важната особеност на сбирката е, че всички обекти са в действие, така както в миналото. Занаятчийска чаршия представя 16 образци на балканската архитектура, разкриващи самобитния талант на възрожденските строители.

Изграждането му започва през 1963 г. под ръководството и по проект на Лазар Донков. Първоначално е реставрирана съществуващата воденица, а по-късно са изградени и другите обекти. Изграждането на музея се осъществява чрез три основни метода: реставрация на обекти, заварени на терена; пренасяне на оригинални съоръжения и пресъздаване на сгради по предварително направени заснемания.

На занаятчийската чаршия (централната търговска улица) в Етър могат да се видят 16 къщи, точни копия на сгради, съществували в миналото в Габрово и региона. На занаятчийската улица посетителите могат да наблюдават работата на майсторите. Представени са множество занаяти – хлопкарство (изработка на ковани хлопки – звънци за животни), грънчарство, шекерджийство (изработка на захарни изделия), кожухарство, бакърджийство (изработка на медни съдове) и др. Покрай интересните подробности от работата на занаятчиите, можете да си купите и продукти, произведени пред самите вас.

Официално е открит на 7 септември 1964 г. През 1967 г. е обявен за народен етнографски парк. През 1971 г. е обявен за паметник на културата. Част е от "100-те национални туристически обекта" под №19, заедно с Музея на образованието, Дома на хумора и сатирата и местността Узана.

Посетителите на Етър могат да станат свидетели и на възстановки на традиционни обичаи по време на празници като Лазаровден (осем дни преди Великден), Гергьовден (6 май), Еньовден (24 юни), Илинден (20 юли) и др. Всеки уикенд през летния сезон се правят демонстрации на различни стари домашни занятия - боядисване с растителни багрила, източване на грънчарско колело, плетене на изделия от царевична шума. През първите петък, събота и неделя на месец септември всяка година се провежда Международният панаир на народните занаяти (http://www.etar-fair.org).

Рейтинг

Телефон

Връзки с обществеността (066)810 560
Екскурзоводи (066)810 599
Уредници (066)810 588
Факс (066)801 830

Цена

Цена за посещение: 5лв.
- Ученик, студент - 2лв.
- Пенсионер - 3лв.
- Семеен билет с деца до 18 години - 9лв.
- Дете до 7 години - безплатно
- Лице с увреждания - безплатно
- Група над 20 учащи - 1,60лв/за всеки
- Група над 20 пенсионери - 2,40лв/за всеки
- Ученик от специализирано заведение за социални услуги - безплатно
- Носител на званието "Почетен гражданин на Габрово" (с придружител) - безплатно

Има абонаментни карти, които се закупуват от касите на комплекса, която дава достъп до всички експозиции, изложби и прояви в "Етър"-а през цялата година. За възрастни тя е 12лв.; за ученици, студенти и пенсионери е по 6лв; семейна с деца до 18г. е 20лв;
 
Беседа на български език: обзорна 8лв / тематична 10лв
Беседа на чужд език (руски, английски, немски): обзорна 20лв / тематична 20лв

При предварително запитване от комплекса организират и курсове за обучение в традиционни занаяти.

Работно време

Лятно работно време (01 май - 30 септември): 09:00-18:00ч.
Зимно работно време (01 октомври - 28 февруари): 09:00-16:30ч.
Касите затварят час по-рано, за актуална иформация - проверявайте сайта на комплекса: http://www.etar.org

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • Drinks

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Следвайки табелите в посока на юг от Габрово в посока Казанлък. Отбивката е вляво от кв. Любово (бившето с. Варчовци). Осигурен е удобен и редовен транспорт (автобусна линия №1 "Русевци-Еловица" до Етъра - разписание http://www.gabrovo.bg/files/avt_1.htm)

Паркинг

Дневен платен паркинг - южен вход, до 2 часа:
За лек автомобил - 2.00 лв.
За автобус - 4.00 лв.
След втория час се заплаща такса за паркиране по 1 лв. за всеки следващ час.