otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Етрополски манастир "Св. Троица"

Манастир „Света Троица”, наричан още Варовитец (заради варовиковия камък, с който е изграден манастирският храм) е най-значимият книжовен и просветен център в българските земи през 16 и 17в. след Рилския манастир, в който възниква и се развива прочутата Етрополска калиграфско-художествена книжовна школа. При подновяването на манастира през 1858г. игуменът Хрисант намерил в развалините на старата църква плоча с надпис, указващ годината на основаването на обителта - 1158г., която плоча била вградена в основите на новостроящия се манастирски храм.

Тук са творили множество преписвачи, съставители на църковни сборници, художници, които разгърнали широка дейност за запазване на българската писмености и книжнина. В манастира са написани десетки ръкописни книги, украсявани с рисувани заглавия, страници, букви, орнаментирани винетки, концовки и др. Такива са „Евангелие“ от 1577г., „Пролог за месеците“ от 1602г., няколко евангелия от 17в. и др.

Ръкописите, произлезли от Етрополската калиграфска школа, са изписани с характерното писмо „етрополски калиграфски полуустав” с изразен орнаментален характер и подчертана геометрична правилност. Органически свързан с писмото на българските писмени паметници от Търновската школа този стил е подражание и стилизирано обновление на стила устав – най-старата форма на кирилицата.

Васил Левски е посещавал неведнъж манастира. Запазено е скривалище, приготвено от Хрисант за Апостола. Според разказите на стари етрополци скривалището е изкопано от Вълко Цолов Топалски, сподвижник на Левски, член на Правешкия таен революционен комитет, участник в обира на орханийската хазна в прохода Арабаконак през есента на 1872 г. и диарбекирски заточеник.

Етрополският манастир представлява комплекс от църква, жилищни и стопански сгради. Църквата е строена през 1859 г. Комплексът включва и два параклиса – „Св. Йоан Кръстител” и „Св. св. Козма и Дамян”. Храмовият празник е на Петдесетница (Деня на Света Троица).. 

Етрополският манастир е в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №63, заедно с Историческия музей и Часовниковата кула. В близост се намира карстовият извор Варовитец, който образува красив водопад.
 

Рейтинг

Информация

Website: http://www.etropolskimanastir.etropolebg.com
Телефон: 0878 58 20 89 - Отец Емил

Етрополският манастир предлага стаи за нощувка със самостоятелен санитарен възел, на цена за легло - 6 лв.
Храна се предлага само за по-големи групи туристи.

Работно време:
Март – Октомври: 07:00 - 20:00ч.
Ноември - Февруари:08:00-17:00ч.

Беседа се изнася от свещеника на български език – безплатно.

Екстри

  • Wi-Fi

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Етрополският манастир се намира на около 6км източно от гр. Етрополе, до с. Рибарица, като отбивката за манастира е малко преди селото. Пеш от там е на около 30мин., а от Етрополе на около час.

Паркинг

Пред входа на манастирския комплекс има малка площадка за паркиране.