otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Фарът на нос Шабла

Фарът на нос Шабла е разположен на най-източната точка на България. Той е най-високият в България и най-старият автентичен действащ фар в Черноморско-средизевноморският басейн. Разположен е на 43° 32' с.ш. и 28°36' и.д., сигналът му е бяла светлина просветваща 3 пъти на всеки 25 секунди. Единственият е, който е боядисан в 2 цвята.

Историците изказват мнение, че вероятно през византийската и римската епоха е имало навигационно съоръжение на същото място. Съвременният фар е построен в 1768 г. във връзка с руско-турската война (1768-1774). В западната стена на пристроената тогава караулка е вграден султански монограм на Абдул Меджид. Официално обновения фар е открит на 15 юли 1857 г. Участието на българите напомня изправеният на задните си крака лъв, висок около 30 см. изобразен на северозападния ръб на основата на фара на височина 9 м. Макар едва забележим това е доста смел образ върху едно турско държавно съоръжение имащо и военени функции.

132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите. В ясно време той се вижда на 17 морски мили (31 км). Гръмоотводът на фара е с позлатен връх. Стените му са дебели 1,20 метра и дори и през зимата студ в помещението не прониква. Измервания на местните хора показват, че брегът пред фара от 29м през 1948 г. е намалял на 13м в 1996 г. В стените на кулата преди повече от 10 години е вградено послание за бъдните поколения. Посланието на пазачите трябва да бъде отворено през 2056 г.

През 2015 е приет и проект за възстановяване на морската естакада на нос Шабла, която е почти напъно разрушена от морските стихии.

Самият град Шабла не се намира на морския бряг (отстои на 7 км), но винаги се свързва с най-старият действащ на Балканският п-ов фар. Около фара на Шабла е било единственото нефтено находище в България, от останалите множество сондажи днес тече топла минерална вода с високо съдържание на сяра.

В Шабла се намира единственото официално регистрирано с постановление рибарско селище Кария. Там ще намерите отлични условия за риболов, гмуркане, разходки с лодка, както и ще имате възможност да опитате прясна риба и рибена чорба.

Наблизо се намира защитена местност Шабленско езеро с голямо значение за опазването на видрата. На около 2 км югоизточно от него се намира и Шабленска тузла - калолечебна зона, представляваща полусолено крайбрежно езеро отделено от морето с висок дюни.

Рейтинг

Информация

Фарът е военна зона, но има дни, в които може да се влезе вътре. През летния сезон на сайта на Община Шабла се обявяват дните за свободен достъп: http://www.shabla.info

Екстри

  • Parking

  • Velo Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

Маршрути

Шабла се намира на 20 километра от Каварна и 80 км от Варна. Носът отстои на 7 км от града.

Паркинг

Паркиране е възможно по улиците на рибарското селище около фара.