otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Геопарк "Искър - Панега"

Геопаркът Искър-Панега се намира край град Луковит. Той обхваща всички природни и исторически забележителности на територията на село Карлуково и свързва два различни района - този на Карлуковския карстов комплекс и на ландшафтния парк "Панега". 

Пътеката минава изцяло покрай река Златна Панега, която води началото си от един от най-големите карстови извори-Глава Панега, разположен на около 19 км южно от град Луковит.

Пътеката минава и през местността "Котлен",за която се твърди, че е най-ясно изразеният мендър в България. По стръмните му склонове се извисяват удивителни скални образувания. Местното население е нарекло скалните фигури с подходящи имена – Корабът Радецки, Носът, Делвата, Резето, Въртопа. Според поверието, всичко на това място – вода, въздух, скали, растения, зарежда човека с жизнена енергия. Оттук пътеката отвежда в къс, но живописен каньон, където се намира Панежката темна дупка – все още неизследвана пещера с бликащ карстов извор.

Следва изкачване по стръмен склон и навлизане във вторият микрорайо на геопарка - Карлуковския карстов комплекс.

Скалният венец над река Искър в Карлуковското плато е осеян с множество скални ниши и пещери, използвани през Средновековието като скитове от монаси отшелници. В скалите на левия бряг на реката при село Карлуково се намира скален манастирски комплекс, от който днес е запазена само църквата „Успение Богородично”. Тук е открит подписът на Софроний Врачански с дата 1768 г. – годината, когато той започва да прави първия си препис на Паисиевата „История славянобългарска”. Според преданието това място е целебно и тук идвали монаси от цялата страна да се лекуват.

Освен красивите гледки, геопаркът предлага на посетителите множество пътечки, мостчета над и по река Златна Панега, места за отдих и пикник, пейки и т.н. Обиколката по екопътеката е около 7 км и отнема 2-3 часа.

Рейтинг

Екстри

Маршрути

Геопарк "Искър - Панега” се намира на около 110 км от София, на около 2 км от Луковит и на 55 км от Плевен.

От София се стига по автомагистрала Хемус, в посока Плевен, след това се минава покрай Ябланица, през Златна Панега, Румянцево и Петревене. Около 3 км след с. Петревене, вляво се намира голям паркинг - това е началото на маршрута.

Паркинг

Безплатен паркинг има в началото на екопътеката.