otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Германски манастир "Св. Иван Рилски"

Германският манастир е основан през 10 век и според легендата преди да бъде построен, там за известно време е живял Св. Иван Рилски преди да се оттегли в Рила. По времето на цар Петър манастира се развил като важно духовно средище и се превърнал се в част от Софийската Мала Света Гора. По-късно, при византийското владичество, бил даряван от император Алексий I Комнин. При нашествието на османските войски и превземането на София през 1382 г. Светата обител била разрушена. Възстановена е век по-късно и през 17 век манастира се превръща в духовно средище и развива активна книжовна дейност. Свидетелство за това е запазения Гéрмански сборник от граматик Никола, който се съхранява в Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". По време на кърджалийските размирици през 18 век Германския манастир отново е плячкосана. Монасите, които успели да се спасят, заедно в местни хора започнали да го строят наново и през 1818 г. е построена скромна еднокорабна църква, вкопана в земята и жилищни сгради. След Освобождението тогавашният игумен на Германския манастир - Никифор - и неговия брат Кирил решили да изградят манастира наново. През 1886 г. старата църква е съборена и на нейно място била построена нова. Създаден е и нов иконостас, съдържащ икони на Св. Иван Рилски, Св. Богородица, Исус Христос, Св. Йоан Предтеча и Св. Николай Мириклийски. Иконите са дело на братята Иван и Никола Доспевски от град Самоков. В края на 19 век Германския манастир бил посетен от Княз Фердинанд и Княгиня Мария Луиза, които посадили две секвои, които могат да се видят и днес. По-късно – през 1936 г. тук идва като гост и цар Борис III, който също засадил дърво. През 1928 г. било взето решение Германския манастир и принадлежащите му земи да бъдат преотстъпени за стопанисване на бедстващия по това време манастир "Св. Георги Зограф" намиращ се в Атон.

Понастоящем Германския манастир е действащ и е обитаван само от един монах - Теодосий. Манастирът представлява комплекс от църква и една жилищна сграда. Днешната църква е издигната през 1886 г. върху основите на стария храм и представлява еднокорабна, едноапсидна сграда, без купол и с притвор. Храмът е без стенописи, но притежава ценни икони, рисувани братята Никола и Иван Доспевски. Жилищните сгради в Германския манастир датират от 19 - 20 век.

Рейтинг

Информация

Германският манастир не предлага храна и настаняване.

Телефон

02/9928520

Екстри

  • Parking

Маршрути

Германския манастир е разположен в Лозенската планина, в непосредствена близост до вилната зона на село Герман.

Отбивката за Германския манастир е от самото село Герман близо до стадиона, като до манастира са 5 км. по приличен асфалтов път. Градски транспорт до там няма, но пеш може да се стигне за около час.