otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Горнобански манастир "Св. Св. Кирил и Методий"

Възникването на Горнобанския манастир "Св. Св. Кирил и Методий" се свързва с крепостта, охраняваща Бучинския проход и със сръбския крал Стефан Урош. Според преданието, след построяването на манастира, там са пренесени мощите на сръбския крал и той става известен сред местното население като "Св. Крал". Днес мощите на светеца са поставени за поклонение в софийския храм "Св. Неделя". Горнобанският манастир е бил многократно разрушаван, а по-късно – съграждан отново. През 1863 г. местните жители от Горна Баня, издействат официално разрешение от турските власти за възстановяване на манастирската църква "Св. Св. Кирил и Методий". Новата църква е осветена през 1876 г. от софийския митрополит Милети, а започва и строителството на просторна двуетажна сграда с чардаци. След Освобождението Горнобанският манастир се замогнал и се сдобил със значителни имоти. През 50-те години на 20 век, в манастира са настанени трудови войски, което слага край на духовния живот там. Имотите са разграбени, стопанството – разрушено, а монасите – прогонени. Впоследствие Светата обител е възстановена, но през 1972 г., пожар унищожава манастирските сгради. Скоро след това е възстановена само черквата, но без съществувалия дотогава купол.

Горнобанският манастир е действащ и се състои се от църква и помощна сграда. Църквата е единствената сграда останала от стария манастирски комплекс и представлява еднокорабна, едноапсидна сграда, с две петостенни конхи и без купол. В храма може да се прочете историята на крал Стефан Урош II Милутин, а зад олтара все още могат да се видят фрагменти от стенописи.

Рейтинг

Информация

В Горнобанския манастир не се предлагат храна и спане.

Екстри

  • Parking

Маршрути

До Горнобанския манастир се стига от софийския квартал Горна баня, като се минава през вилната зона на Горна Баня и се поеме по левия път на разклона.