otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Градешки манастир "Св. Йоан Предтеча"

Възникването на Градешкия манастир "Св. Йоан Предтеча" е свързано с крепостта в местността "Калето", съществувала до началото на 11 век и със средновековното селище "Селището" и неговия некропол просъществували до 14 век. В края на 16 век влашкия войвода Михаил Витязул, подпомаган от трансилванския княз Зигмунд Батори и молдовския княз Аарон, преминава река Дунав и разбивайки турската армия превзема с градовете Търговище, Тутракан, Русчук, Свищов, Никопол, Плевен, Враца и др. и достига до Стара планина. При водените военни действия биват разрушени над 2000 селища, в това число и Градешкия манастир. За историята на Градешкия манастир през следващите два века няма данни, но в началото на 19 век Светата обител е възстановена. По това време манастира е бил духовно и културно средище в региона и в него се е помещавало килийно училище.

В днешно време Градешкия манастир е функциониращ, но без монаси. Комплексът се състои от вътрешен манастирски и стопански двор, обградени от каменни зидове с четири големи и две малки порти. Двуетажните жилищни постройки са издигнати през 1865 г. и са свързани в ъгъла на втория етаж с малък параклис "Св. Иван Рилски". През 1972 г. сградите, църквата и параклиса са основно ремонтирани и реконструирани. На втория етаж на жилищната сграда в Градешкия манастир, е вграден параклисът "Св. Иван Рилски", открит през 1865 г. Той е организиран в три части: просторен притвор, голям наос и олтар. Стените му не са изографисани, а таванът му е засводен и облечен с дървена ламперия. Наосът е отделен от олтара с дърворезбован и богато украсена иконостас, състоящ се от три пояса.

Рейтинг

Информация

Градешкият манастир предлага възможност за нощувка и храна, като на разположение на гостите са 33 места за нощувка и 40 места на открито и закрито за хранене. Обектът разполага и със собствен охраняем паркинг за 30 места.

Телефон

0887/790706

Мейл

v_hadjiiska@abv.bg

Екстри

  • WC

  • Food

  • Parking

  • Hotel

Маршрути

Градешкият манастир е разположен в непосредствена близост до село Градешница, на на 36 км. североизточно от гр. Монтана и на 38 км. северозападно от гр. Враца.

До манастира се стига лесно с кола от село Градещница.