otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Гранишки манастир "Св. Лука"

Гранишкият манастир "Св. Лука" е основан през 10 век и според преданието, в него се е учил Св. Иван Рилски. През 15 век игумен на манастира е бил Яков, баща на възобновителите на Рилския манастир - Йоасаф, Давид и Теофан, които са родом от с. Граница. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси.

В момента Гранишкият манастир е действащ. Възобновен е през 1948 г. и представлява комплекс от еднокорабна, едноапсидна и безкуполна черква, на западната фасада на която е долепена камбанария и жилищни сгради.

В манастира може да се пренощува. Стаите са с по 2, 3 и 4 легла. В 3 от тях има санитарен възел, останалите ползват външния. Водата е студена. Гледката от чардака, където са стаите ти "взима дъха". Манастира се заключва вечер в 8 ч. Музика не се допуска. Домашни любимци също. Има няколко барбекюта в долната част на двора и кухня. Както и маси под стряха. Храна не се предлага,но на близкото място от където да се заредите е с. Граница.

Рейтинг

Телефон

0895/282385 - майка Агатия

Екстри

  • WC

  • Parking

  • Hotel

Маршрути

Гранишкият манастир е разположен в подножието на Осоговска планина, близо до с. Граница, на 8 км източно от гр. Кюстендил.