otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Историческа местност "Оборище"

Оборище е обявена за историческа местност през 1977 г. Тук през 1876 г. се провежда първото в историята на България Велико народно събрание, на което се взема решение за обявяване на Априлското въстание. Целта на въстанието е да освободи българските земи от продължаващото пет века османско владичество.

аседанията в местността Оборище продължават от 14 до 16 април. Надделява мнението, че въстанието трябва да има своя едноличен предводител и след бурни спорове правомощията се дават на българския революционер Георги Бенковски (1843 – 1876 г.). Делегатите вземат решение за повсеместно въстание и избират комисия, която разработва план за бъдещата революция.

На 20 април, на известния мост "Първа пушка" в гр. Копривщица е даден първият изстрел на бунта. След като в Панагюрище пристига вестта, че Копривщица е въстанала, ръководителите начело с. Бенковски и Панайот Волов (1850–1876г) обявяват Априлското въстание.

Всяка година на 2 май в историческата местност се провеждат национални чествания. Във връзка със 100-годишнината от Априлското въстание е открит паметен знак (мраморна плоча) с послание към бъдещите поколения българи. Оборище присъства в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №36, заедно с къщата-музей на Райна Княгиня в Панагюрище.

Рейтинг

Информация

Печатът за книжките на Българския Туристически Съюз се намира в близката хижа "Оборище".

Цена

Историческата местност е със свободен достъп, за посещението й не се заплащат входни такси.

Екстри

  • Parking

  • Hotel

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Намира се в планината Същинска Средна гора, на 10 км северозападно от Панагюрище, на 88 км от София, на 96 км от Пловдив и на 59 км от Пазарджик