otivam.bg
Пазарска количка
  • Количката ви е празна.
Общо: 0 лв.

Историческа местност "Петрова нива"

Едно от най-свещените места в Странджа е местността Петрова нива, на около 20 km от Малко Търново. На Преображение (по стария календар 11-13 юни) през 1903 г. там се провежда конгрес на Одринския революционен окръг, където българите от Тракия взимат историческото решение да подкрепят избухналото по-рано в Македония Илинденско въстание. Почти месец зле въоръжените патриоти с 40-хилядна редовна турска армия и башибозушки орди. Въстанието е потушено с нечувана жестокост.

За да се увековечи спомена за саможертвата на въстаниците на 16 август 1959 г. на Петрова нива е построен паметник. В него са зазидани костите на българския революционер и войвода Георги Кондолов, водач на Преображенското въстание. През 2003 г. в чест на 100-годишнината на въстанието е построена църква, наречена "Света Петка“. Музей с експонати припомня за героичните борби на българите от Тракия и Македония и за Илинденско-Преображенското въстание. Всяка година се провежда и Национален възпоменателен събор.

Обектът работи целогодишно. Заедно с Историческия музей в Малко Търново е включен в списъка на "100-те национални туристически обекта" под №8.

Рейтинг

Телефон

05952/2998 - Общински музей Малко Търново

Екстри

  • Parking

  • Dostupno za invalidni kolichki

  • 100-те национални туристически обекта

Маршрути

Местността се намира на север от Малко Търново, отбивката е от международния път Бургас - Малко Търново. В посока от Бургас на юг е веднага след с. Звездец, а от Малко Търново в северна посока е малко преди селото вдясно. От главния път до местността има 12 km асфалтиран, но тесен път.

Паркинг

Има възможност за паркиране на автомобили.